English
Français
Deutsch
Nederlands
Italiano
Espagnol
Portuguese
Arabic
English
|
Français
|
Deutsch
|
Nederlands
|
Italiano
|
Espagnol
|
Portuguese
|
Arabic
|
Todos
Imágenes
Info. básica
Características
Datación
Actores
Datos de los textos
Referencias
Localización actual
Número del inventario internacional
Número del inventario
Designación
Traducción:
D
E
F
G
I
P
S
A
Categoría
Tipología
Descripción
Traducción:
D
E
F
G
I
P
S
A
Met zijn 17,7 meter lengte is het Dodenboek van de 'koopman' Kenna het langste handschrift in de Leidse collectie. Het werd rond 1825 gevonden in een der Thebaanse rotsgraven, die in die periode systematisch geplunderd werden in opdracht van Europese verzamelaars. De hoge kwaliteit van uitvoering uit zich in de polychroom geschilderde scènes en de tekst waarbij bepaalde spreuken ook in kleur zijn uitgevoerd. De vignetten werden duidelijk aangebracht vóór de tekst, waarvoor de schilder in enkele gevallen te weinig ruimte heeft opengelaten. De tekst die 28 van de 162 bekende Dodenboekspreuken bevat en nog enkele minder gebruikelijke formules, is bovendien weinig accuraat en onzorgvuldig neergezet. De datering van de papyrus is ook bijzonder. Uit de iconografie kan men afleiden dat deze papyrus op de overgang van de 18e naar de 19e dynastie kan worden gedateerd vanwege o.a. de stijl van de gedrongen, corpulente gestalte waarmee de overledene in de vignetten wordt weergegeven, de orthografie en de religieuze inhoud.
Sitio
Procedencia
Material
Técnica
Estado de conservación
Colores
Alto
(cm)
Ancho
(cm)
Largo
(cm)
Profundidad
(cm)
Diámetro
(cm)
Peso
(grs)
Datación
Datación (Texto libre)
Criterios de datacion
Dioses
Reyes
Personas
qn-nA
Escritura
Lengua
Categoría del texto
Contenido del texto
Tecnica de la escritura
Conservacion del texto
Jeroglíficos
Transliteración
Traducción
Traducción:
D
E
F
G
I
P
S
A
Adquisición
Año de adquisición
Historia del objeto
De papyrus, die deel uitmaakte van de verzameling van de Engelse consul-generaal te Alexandrië Henry Salt, werd na zijn dood samen met de rest van zijn collectie die hij zelf niet meer heeft kunnen verkopen gecatalogiseerd door Athanasi en in 1835 bij Sotheby's in London geveild. In deze veilingcatalogus werd Kenna's Dodenboek omschreven als een 'buitengewone papyrus' waardoor veel bewonderaars tegen elkaar opboden. Het handschrift is uiteindelijk voor 168 pond in handen van C. J. C. Reuvens gekomen, de eerste directeur van het Leidse Rijksmuseum van Oudheden. Blijkbaar waren alle emoties en stress de overwerkte Reuvens teveel geworden en werd hij, op zijn terugweg naar Nederland, met het Dodenboek in zijn bagage zelf door de dood overvallen. [The papyrus, which was part of the collection of the English consul-general in Alexandrië Henry Salt, was catalogued together with the rest of the collection by Athanasi and auctioned in 1935 at Sotheby's in London. In this auction catalogue Kenna's Book of the Death was described as being an 'exceptional papyrus' which caused a crowd of admirers to bid against each other. It was finally acquired for 168 pounds by C. J. C. Reuvens, the first director of the Leiden Museum of Antiquities. Unfortunately, the overworked Reuvens was probably seized by stress and emotions when he died on his way back to the Netherlands, with the Book of the Death in his luggage.]
Objeto asociado
Referencias fotográficas
Editor de la ficha
Fecha del primer registro
Fecha de la última actualización
Bibliografía
Leemans, C., Aegyptische Monumenten van het Nederlandse Museum van Oudheden te Leiden III.28, Leiden 1882, pl. I-XXVII. Schneider, H. D. en M. J. Raven, De Egyptische Oudheid, Den Haag 1981, nr. 116. Raven, M. J., De Dodencultus van het Oude Egypte, Amsterdam 1992, 36-38, nr. 11. Raven, M. J., Mummies onder het mes, Amsterdam 1993, 53, afb. 1, 76. Dijk, J., van, , in: Oudheidkundige Mededelingen uit het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden (OMRO) 75, Leiden 1995, 7-12. Schneider, H. D., De ontdekking van de Egyptische Kunst, Den Haag 1998, afb. 27.
Comentario general
Imágenes
Attachments