English
Français
Deutsch
Nederlands
Italiano
Espagnol
Portuguese
Arabic
English
|
Français
|
Deutsch
|
Nederlands
|
Italiano
|
Espagnol
|
Portuguese
|
Arabic
|
Alle
Abbildungen
Allgemein
Eigenschaften
Datierung
Handlungsträger
Textdaten
Referenz
Standort
Internationale Inventarnummer
Inventarnummer
Bezeichnung
Übersetzung:
D
E
F
G
I
P
S
A
Gattung
Typologie
Beschreibung
Übersetzung:
D
E
F
G
I
P
S
A
Met zijn 17,7 meter lengte is het Dodenboek van de 'koopman' Kenna het langste handschrift in de Leidse collectie. Het werd rond 1825 gevonden in een der Thebaanse rotsgraven, die in die periode systematisch geplunderd werden in opdracht van Europese verzamelaars. De hoge kwaliteit van uitvoering uit zich in de polychroom geschilderde scènes en de tekst waarbij bepaalde spreuken ook in kleur zijn uitgevoerd. De vignetten werden duidelijk aangebracht vóór de tekst, waarvoor de schilder in enkele gevallen te weinig ruimte heeft opengelaten. De tekst die 28 van de 162 bekende Dodenboekspreuken bevat en nog enkele minder gebruikelijke formules, is bovendien weinig accuraat en onzorgvuldig neergezet. De datering van de papyrus is ook bijzonder. Uit de iconografie kan men afleiden dat deze papyrus op de overgang van de 18e naar de 19e dynastie kan worden gedateerd vanwege o.a. de stijl van de gedrongen, corpulente gestalte waarmee de overledene in de vignetten wordt weergegeven, de orthografie en de religieuze inhoud.
Fundort
Herkunft
Material
Technik
Erhaltungszustand
Farben
Höhe
(cm)
Breite
(cm)
Länge
(cm)
Tiefe
(cm)
Durchmesser
(cm)
Gewicht
(grs)
Datierung
Datierung (Freier Text)
Daterierungskriterien
Götter
Könige
Personen
qn-nA
Schrift
Sprache
Textgattun
Textinhalt
Beschriftungstechnik
Erhaltungszustand des Textes
Hieroglyphen
Umschrift
Übersetzung
Übersetzung:
D
E
F
G
I
P
S
A
Erwerb
Jahr des Erwerbs
Geschichte des objektes
De papyrus, die deel uitmaakte van de verzameling van de Engelse consul-generaal te Alexandrië Henry Salt, werd na zijn dood samen met de rest van zijn collectie die hij zelf niet meer heeft kunnen verkopen gecatalogiseerd door Athanasi en in 1835 bij Sotheby's in London geveild. In deze veilingcatalogus werd Kenna's Dodenboek omschreven als een 'buitengewone papyrus' waardoor veel bewonderaars tegen elkaar opboden. Het handschrift is uiteindelijk voor 168 pond in handen van C. J. C. Reuvens gekomen, de eerste directeur van het Leidse Rijksmuseum van Oudheden. Blijkbaar waren alle emoties en stress de overwerkte Reuvens teveel geworden en werd hij, op zijn terugweg naar Nederland, met het Dodenboek in zijn bagage zelf door de dood overvallen. [The papyrus, which was part of the collection of the English consul-general in Alexandrië Henry Salt, was catalogued together with the rest of the collection by Athanasi and auctioned in 1935 at Sotheby's in London. In this auction catalogue Kenna's Book of the Death was described as being an 'exceptional papyrus' which caused a crowd of admirers to bid against each other. It was finally acquired for 168 pounds by C. J. C. Reuvens, the first director of the Leiden Museum of Antiquities. Unfortunately, the overworked Reuvens was probably seized by stress and emotions when he died on his way back to the Netherlands, with the Book of the Death in his luggage.]
Damit in verbinding stehende objekte
Fotografische Referenzen
Bearbeiter des dokuments
Datum der ersten computerregistrierung
Datum der letzten Aktualisierung
Bibliographie
Leemans, C., Aegyptische Monumenten van het Nederlandse Museum van Oudheden te Leiden III.28, Leiden 1882, pl. I-XXVII. Schneider, H. D. en M. J. Raven, De Egyptische Oudheid, Den Haag 1981, nr. 116. Raven, M. J., De Dodencultus van het Oude Egypte, Amsterdam 1992, 36-38, nr. 11. Raven, M. J., Mummies onder het mes, Amsterdam 1993, 53, afb. 1, 76. Dijk, J., van, , in: Oudheidkundige Mededelingen uit het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden (OMRO) 75, Leiden 1995, 7-12. Schneider, H. D., De ontdekking van de Egyptische Kunst, Den Haag 1998, afb. 27.
Algemeiner Kommentar
Abbildungen
Attachments