English
Français
Deutsch
Nederlands
Italiano
Espagnol
Portuguese
Arabic
English
|
Français
|
Deutsch
|
Nederlands
|
Italiano
|
Espagnol
|
Portuguese
|
Arabic
|
Alle
Abbildungen
Allgemein
Eigenschaften
Datierung
Handlungsträger
Textdaten
Referenz
Standort
Internationale Inventarnummer
Inventarnummer
Bezeichnung
Übersetzung:
D
E
F
G
I
P
S
A
Gattung
Typologie
Beschreibung
Übersetzung:
D
E
F
G
I
P
S
A
In het Middenrijk begon men voor het eerst kubusbeelden te vervaardigen. Zoals de naam van het type al aangeeft, zijn dit gestileerde weergaven van een op de grond zittende man met opgetrokken knieën, waarop zijn beide armen in gekruiste houding rusten. Dit type was erg populair in het Nieuwe Rijk en de Late Periode vanwege haar eenvoudige, compacte vorm en groot tekstoppervlak. Op religieus vlak kan men dit type beeld associëren met de jonge zonnegod Re, die op het moment van overwinning over de dood in de ochtend een hurkende houding aanneemt. Het beeld van Amenhotep Hoey, die ergens in het begin van de 19e dynastie Oppersteenhouwer van het Paleis van de Farao was, is tamelijk gestileerd, hoewel de golvingen van het bekken, de benen en de schort nog te zien zijn. Ook draagt Hoey een modieuze pruik samengesteld uit twee delen (duplex) en heeft hij een korte baard. In zijn rechterhand houdt hij een slakrop vast: een amulet dat de wederopstanding symboliseert. Zowel de rug als de voorkant zijn beschreven met offerformules gewijd aan Ptah-Sokar-Osiris, Anoebis en Wenennefer. Op de voetplaat wordt dan de wens uitgedrukt dat 'alles wat op het altaar van Wenennefer verschijnt, ten goede moge komen aan de Ka van de overledene'. Op de voorkant van zijn schort zijn twee zonen afgebeeld, allebei zittend en ruikend aan een lotusbloem.
Fundort
Herkunft
Material
Technik
Erhaltungszustand
Farben
Höhe
(cm)
Breite
(cm)
Länge
(cm)
Tiefe
(cm)
Durchmesser
(cm)
Gewicht
(grs)
Datierung
Datierung (Freier Text)
Daterierungskriterien
Götter
Könige
Personen
Hwy imn-wAH-sw nA-Hw-Hr
Schrift
Sprache
Textgattun
Textinhalt
Beschriftungstechnik
Erhaltungszustand des Textes
Hieroglyphen
Umschrift
(1) Htp di nswt PtH-%kr-Wsir nTr aA Hr(y)-ib STyt Inpw nb RA-sTAw di=sn prt-xrw t Hnqt kAw Apdw qbbwt irp irTt xt nbt nfrt wabt Hn(w) di=k rnpwt nb(t) nfrt ss[n].t TAw nDm n(y) mHyt n kA n(y) Wsir Xrty-nTr @wy mAa-xrw (2) sA=f Imn-wAH-sw (3) sA=f NA-Hw-Hr (4) Wsir Hry Xrty-nTr n(y) nb tAwy Imn-Htp mAa-xrw (5) prrt nbt Hr wdHw n(y) Wnnfr m xt nbt nfrt wab(t) n kA n(y) Hry Xrty-nTr n(y) pA pr n(y) pr-aA anx(.w) (w)DA(.w) snb(.w) @wy (6) Htp di nswt Wsir xnty imntt nTr aA HqA Dt di=f Ssp(t) snw prt m-bAH Hr wdHw n(y) nbw nHH n kA n(y) Xrty-nTr n(y) pA pr n(y) pr-aA @wy
Übersetzung
Übersetzung:
D
E
F
G
I
P
S
A
(1) Een offer dat de koning geeft (aan) Ptah-Sokar-Osiris, de Grote God die in de Sjetyt-schrijn is, en (aan) Anoebis, heer van Rosetau, mogen zij geven een aaroepingsoffer van brood, bier, rundvlees, gevogelte, koel water, wijn, melk en alle goede en reine dingen die voorzien zijn. Moge U geven allerlei goede verse planten en het inademen van de zoete bries van de noordenwind, voor (het welzijn van) de Ka van de Osiris, de Steenhouwer Hoey, waar van stem. (2) Zijn zoon Amonwahsoe (3) Zijn zoon Nahoeher (4) De Osiris, de Oppersteenhouwer van de Heer van Beide Landen, Amenhotep, waar van stem. (5) Moge alles wat op het altaar van Wennefer verschijnt, namelijk alle goede en reine dingen, (ten goede komen) aan de Ka van de Oppersteenhouwer van het Paleis van de Farao, die levend, welvarend en gezond is, Hoey. (6) Een offer dat de koning geeft (aan) Osiris, de Eerste van het Westen, de Grote God, de Heerser van de Eeuwigheid, moge hij het ontvangen van offers en het verschijnen op het altaar geven in het aangezicht van de Heren der Eeuwigheid, (ten goede moge komen) aan de Ka van de Steenhouwer van het Paleis van de Farao, Hoey, waar van stem.
Erwerb
Jahr des Erwerbs
Geschichte des objektes
Het beeld komt uit de collectie van de Griekse diplomaat Giovanni d'Anastasi. [The statue originates from the collection of the Greek diplomat Giovanni d'Anastasi.]
Damit in verbinding stehende objekte
Fotografische Referenzen
Bearbeiter des dokuments
Datum der ersten computerregistrierung
Datum der letzten Aktualisierung
Bibliographie
Boeser, P. A. A., Beschrijving van de Egyptische Verzameling V, Den Haag 1912, 20, pl. X. Schneider, H. D., Life and Death under the Pharaohs, Perth 1997, nr. 91. Vandier, J., Manuel d'archeologie égyptienne, vol. III, Parijs 1958, 670 (D.67), pl. CLII. Porter, B, Moss, R. L. B. en J. Malek (ed.), Topographical Bibliography of Ancient Egyptian Hieroglyphic Texts, Reliefs, and Paintings, VIII: Objects of Provenance not known, Private Statues, Part 2, Oxford 1999, 609.
Algemeiner Kommentar
Abbildungen
Attachments