English
Français
Deutsch
Nederlands
Italiano
Espagnol
Portuguese
Arabic
English
|
Français
|
Deutsch
|
Nederlands
|
Italiano
|
Espagnol
|
Portuguese
|
Arabic
|
Alle
Abbildungen
Allgemein
Eigenschaften
Datierung
Handlungsträger
Textdaten
Referenz
Standort
Internationale Inventarnummer
Inventarnummer
Bezeichnung
Übersetzung:
D
E
F
G
I
P
S
A
Gattung
Typologie
Beschreibung
Übersetzung:
D
E
F
G
I
P
S
A
Het Dodenboek, oftewel 'Het boek van het uittreden met de dag' is een collectie van ongeveer 200 magische spreuken waarvan een selectie op papyrus, funeraire objecten en muren van graven geschreven kon worden. De spreuken konden de overledene helpen om de dood te overwinnen en verzekerden een veilige doorgang door de Onderwereld naar de 'eeuwige velden' oftewel het paradijs. Deze 11 meter lange rol van Tayoeheryt, een priesteres van Amon, werd opgerold gevonden in haar graf met haar mummie, sarcofaag en de rest van de grafinventaris. De papyrus bestaat uit 26 vellen die van links naar rechts gelezen worden. Vellen 1-4 zijn aan beide zijden beschreven en waren oorspronkelijk voor iemand anders bedoeld wiens titel en moedersnaam soms nog voor de naam van Tayoeheryt zichtbaar zijn. Tayoeheryt was het oudste kind ('zij die boven hen geplaatst is') van een belangrijke Thebaanse familie van Amon-priesters. Zij was 'muzikante van Amon-Re-Koning-der-Goden' en 'zangeres in het koor van Moet'. Haar moeder, Tentamon, was 'meesteres van het huis' en 'muzikante van Amon-Re-Koning-der-Goden.' Haar vader, Chonsoemose, was 'godsvader van Amon', 'opzichter van de werkplaats van het goud van Amon' en 'hoofdarchivaris van het schathuis van de tempel van Amon'.
Fundort
Herkunft
Material
Technik
Erhaltungszustand
Farben
Höhe
(cm)
Breite
(cm)
Länge
(cm)
Tiefe
(cm)
Durchmesser
(cm)
Gewicht
(grs)
Datierung
Datierung (Freier Text)
Daterierungskriterien
Götter
Könige
Personen
Schrift
Sprache
Textgattun
Textinhalt
Beschriftungstechnik
Erhaltungszustand des Textes
Hieroglyphen
Umschrift
Übersetzung
Übersetzung:
D
E
F
G
I
P
S
A
Erwerb
Jahr des Erwerbs
Geschichte des objektes
Het object komt uit de collectie van de Griekse diplomaat Giovanni d'Anastasi. [The object originates from the collection of the Greek diplomat Giovanni d'Anastasi.]
Damit in verbinding stehende objekte
Fotografische Referenzen
Bearbeiter des dokuments
Datum der ersten computerregistrierung
Datum der letzten Aktualisierung
Bibliographie
Heerma van Vos, M., Zwischen Grab und Paradies. 30 Faksimilereproduktionen nach dem Totenbuchpapyrus T 3 aus Leiden, Basel 1971. Schneider, H. D. en M. J. Raven, De Egyptische Oudheid, Den Haag 1981, nrs. 117-8. Graefe, E., Papyrus Leiden T3 oder: Über das kopieren von Texten durch altägyptische Schreiber, in: Oudheidkundige Mededelingen uit het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden (OMRO) 73, Leiden 1993, 23-28. Schneider, H. D., Egyptisch Kunsthandwerk, Amsterdam 1995, 7, afb. 3. Schneider, H. D., Life and Death under the Pharaohs, Perth 1997, nr. 1A-C.
Algemeiner Kommentar
Abbildungen
Attachments