English
Français
Deutsch
Nederlands
Italiano
Espagnol
Portuguese
Arabic
English
|
Français
|
Deutsch
|
Nederlands
|
Italiano
|
Espagnol
|
Portuguese
|
Arabic
|
All
Images
Basic Info
Characteristics
Dating
Actors
Textual Data
Reference
Present location
International Inventory number
Inventory number
Designation
Translation:
D
E
F
G
I
P
S
A
Category
Typology
Description
Translation:
D
E
F
G
I
P
S
A
Het verzegelen van recipiënten komt al sinds de Vroegdynastische Periode voor, toen de nieuwe landelijke administratieve instellingen in zich genoodzaakt voelden om de inhoud van documenten, kruiken of dozen te beschermen om controle uit te oefenen op politieke en economische transacties. De groeiende bureaucratie zou tevens leiden tot een versnelde ontwikkeling van het schrift. De zegel, die voorzien was van een naam of embleem van de eigenaar, overheidsinstantie of bedrijf, werd in de vochtige klei gedrukt die de recipiënt afdekte. De scarabee als amulet of zegel doet zijn intrede tijdens het Middenrijk. Dit type amuletten zijn meestal gemaakt van (geglazuurde) halfedelstenen of faience. Op de vlakke achterkant kunnen de volgende versieringselementen voorkomen: spiraalmotieven, de naam van particulieren en koningen, cryptische vormen van godennamen en afbeeldingen van goden, koningen of mythologische figuren. Dit exemplaar van faience bevat de titel en naam van een particulier; 'de meesteres van het huis, Satsobek.' Doordat de lengteas van het object doorboord is, kon het zelfs aan een ketting of ring bevestigd worden.
Archaeological Site
Provenance
Materials
Technique
Preservation
Colours
Height
(cm)
Width
(cm)
Length
(cm)
Depth
(cm)
Diameter
(cm)
Weight
(grs)
Dating
Dating (free text)
Dating Criterion
Gods
Kings
Persons
%At-%bk
Writing
Language
Category of text
Text Content
Writing Technique
Preservation of Text
Hieroglyphs
Transliteration
nbt pr %At-%bk
Translation
Translation:
D
E
F
G
I
P
S
A
Meesteres van het huis, Satsobek.
Acquisition
Year of Acquisition
Object''s History
Het object komt uit de collectie van de Griekse diplomaat Giovanni d'Anastasi. [The object originates from the collection of the Greek diplomat Giovanni d'Anastasi.]
Associated Objects
Photographic references
Editor of record
First Registration Date
Last Update
Bibliography
Leemans, C., Aegyptische Monumenten van het Nederlandse Museum van Oudheden te Leiden I.6, Leiden 1844, 1405. Boeser, P. A. A., Beschrijving van de Egyptische Verzameling III, Den Haag 1910, 76. Schneider, H. D. en M. J. Raven, De Egyptische Oudheid, Den Haag 1981, nr. 58. Schneider, H. D., Egyptisch Kunsthandwerk, Amsterdam 1995, 38-9, nr. 12.
General Comment
Images
Attachments