English
Français
Deutsch
Nederlands
Italiano
Espagnol
Portuguese
Arabic
English
|
Français
|
Deutsch
|
Nederlands
|
Italiano
|
Espagnol
|
Portuguese
|
Arabic
|
Alle
Afbeeldingen
Basisinfo
Eigenschappen
Datering
Acteurs
Tekstdata
Referentie
Huidige bewaarplaats
Internationaal inventarisnummer
Inventarisnummer
Benaming
Vertaling:
D
E
F
G
I
P
S
A
Categorie
Typologie
Beschrijving
Een aegis kenmerkt zich vooral door de halfronde bloemenkraag, bekroond met de kop van een godin. Dit instrument werd tijdens erediensten voor Egyptische godinnen in de hand gehouden door middel van het 'menat'-achtige handvat. De kop van de godin bestaat uit een godenpruik met op het voorhoofd een uraeus, de Rode Kroon van Neder-Egypte, geflankeerd door twee cobra's waarbij de één de zuidelijke kroon draagt en de ander de noordelijke kroon; op de rand zijn twee valkenkoppen afgebeeld. De achterkant is beschreven met een wijdingstekst voor Wadjet, de beschermgodin van Neder-Egypte. Het ronde deel van het handvat is versierd met een scène waarin de kaalgeschoren aanbidder Isis en Horus prijst. Dit object was dus eerder een votiefgeschenk aan de goden dan een gebruiksvoorwerp. Vermoedelijk werd het in een schrijn in een tempel geplaatst zodat de goden gunstig tegenover de wijder zouden staan. Op die manier is het te verklaren hoe een tweede inscriptie van een andere persoon op de achterkant mogelijk is. Het komt namelijk vaker voor dat dergelijke votiefobjecten die lange tijd in een schrijn staan worden geüsurpeerd door iemand anders.
Vertaling:
D
E
F
G
I
P
S
A
Vindplaats
Plaats van herkomst
Materiaal
Techniek
Staat van bewaring
Kleuren
Hoogte
(cm)
Breedte
(cm)
Lengte
(cm)
Diepte
(cm)
Diameter
(cm)
Gewicht
(grs)
Datering
Datering (vrije tekst)
Dateringscriterium
Goden
Koningen
Personen
Schrift
Taal
Tekstgenre
Tekstinhoud
Schrijftechniek
Conservering van de tekst
Hierogliefen
Transliteratie
Vertaling
Vertaling:
D
E
F
G
I
P
S
A
Verwerving
Jaar van verwerving
Geschiedenis van het voorwerp
In 1826 verkocht een Vlaamse handelaar Jean-Baptiste de Lescluze zijn verzameling antiquiteiten die hij tijdens zijn reis door het Middellandse- en Zwarte Zeegebied aangeschaft had, aan de enige bieder op een veiling in Antwerpen. Deze bieder heette C. J. C. Reuvens, de eerste directeur van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden (1818-1835). [In 1826 a Flemish merchant named Jean-Baptiste de Lescluze sold his collection of antiquities which he had gathered during his journey across the Mediterranean and Black Seas after the end of the Napoleonic wars, to the sole bidder at an auction in Antwerp. The bidder was C. J. C. Reuvens, the first director of the newly-founded Leiden Museum (1818-1835).]
Verwante voorwerpen
Fotografische referenties
Auteur van het document
Eerste registratie
Datum van de laatste up-date
Bibliografie
Leemans, C., Aegyptische Monumenten van het Nederlandse Museum van Oudheden te Leiden II.14, Leiden 1853, pl. LXXXIII, 71 c, c*, c**. Schneider, H. D. en M. J. Raven, De Egyptische Oudheid, Den Haag 1981, nr. 141. Raven, M. J., in: Akkermans, P., et al., Brons uit de Oudheid, Amsterdam 1992, 35, nr. 10.
Algemeen commentaar
Afbeeldingen
Attachments