English
Français
Deutsch
Nederlands
Italiano
Espagnol
Portuguese
Arabic
English
|
Français
|
Deutsch
|
Nederlands
|
Italiano
|
Espagnol
|
Portuguese
|
Arabic
|
Todos
Imagems
Info básica
Características
Datação
Personagem(s)
Dados textuais
Referências
Localização actual
Número internacional do inventário
Número do inventário
Designação
Tradução:
D
E
F
G
I
P
S
A
Categoria
Tipologia
Descrição
Tradução:
D
E
F
G
I
P
S
A
De tempel van Taffeh dateert uit de Romeinse periode. De tempel heeft vier zuilen en diende als religieus centrum voor de verering van Isis. Hij werd gebouwd net na de overheersing van keizer Augustus in Actium van 31 v. Chr., dus rond 27 v. Chr. De tempel is van zandsteen gemaakt, een steensoort die in het Zuiden van Egypte goed voorhanden is. Deze tempel bestaat slechts uit één ruimte. Na de val van het Romeins imperium, werd de tempel door Koptische moniken geannexeerd, vandaar de kruisen op de muren en zuilen. Merkwaardig is de ingang van het monument. De opschriften die op de tempelmuren voorkomen zijn van veelerlei aard en stammen dan ook uit verschillende perioden. Om de zuidelijke grens van zijn rijk in Nubië te verdedigen, besloot keizer Augustus vijf forten in het gebied aan te leggen voor de legering van de garnizoenen; één fort was in Taphis gelegen, het moderne Taffeh, 50 km ten zuiden van Aswan. In die streek liet hij ook enkele tempels bouwen, zoals die van Kalabsja en Dendoer waarvan de inscripties zijn naam dragen. Ook dit uit één vertrek bestaand Isistempeltje is stylistisch in deze periode te dateren, maar bevat verder geen hiërogliefische inscripties. Echter, de vorm van de zes zuilen en de voorgevel zijn stylistisch in dezelfde periode te dateren als de naburige tempel van Kalabsja en Dendoer. De kapitelen van de zes zuilen die het dak ondersteunen zijn ontworpen met papyrus- en lotusmotieven. De voorgevel bestond oorspronkelijk uit een hoge deur in het midden, geflankeerd door twee middelhoge muren met torusomlijsting en een opening aan de bovenkant. De tempel wordt ook gekenmerkt door latere verbouwingen. In de 4e eeuw n. Chr. werd rechts van de hoofdingang een nieuwe ingang gemaakt en de 'vensters' gedeeltelijk dichtgemetseld. Boven de twee ingangen werden later drie bijkomstige bovedrempels geplaatst die met uraeus friezen en kroonlijsten met gevleugelde zonneschijven zijn versierd. Op de achterwand tegenover de ingang staat een Griekse inscriptie die de naam vernoemd van degene die deze vergouwingen heeft uitgevoerd en het bedrag dat hij ervoor heeft betaalt. Deze oud-Egyptische traditie kwam tot haar eind in 392 n. Chr. toen het edict van Theodosius deze heidense praktijken aan banden legde. In 710 n. Chr. wijdden Koptische Christenen de tempel tot kerk; hierop wijzen de kruisen op de muren en zuilen. Zelfs naast de ingang doet een uitholling van een steen dienst als wijwaterbak; een kleine opening achteraan rechts stamt ook uit deze periode. Bij de komst van de Mamloeken in de 13e eeuw werden de Christenen verdreven en kwam het gebouw in verval. De diverse langwerpige uithollingen aan de oppervlakte van de buitenmuren zijn het resultaat van een volksgeloof. Met het zandsteenpoeder werd een magisch drankje geprepareerd dat de vruchtbaarheid moest bevorderen.
Sitio
Proveniência
Material
Técnica
Estado de conservação
Cores
Altura
(cm)
Comprimento
(cm)
Largura
(cm)
Profundidade
(cm)
Diâmetro
(cm)
Peso
(grs)
Datação
Datação (texto livre)
Critério de datação
Deus
Rei
Pessoas
Escrita
Língua
Categoria do texto
Conteúdo do texto
Técnica da escrita
Preservação do texto
Hieróglifos
Transliteração
Tradução
Tradução:
D
E
F
G
I
P
S
A
Aquisição
Año de adquisición
Historial da peça
Bij de bouw van de eerste Aswandam in 1898 kwam de tempel gedurende lange perioden onder water te staan, waardoor het dreigde heel snel verloren te gaan. In 1908 werd het gebouw nog gerestaureerd, maar een instorting bleek toch onvermijdelijk. Toen een tweede en hogere dam werd gebouwd tussen 1960 en 1964, verdween een veel groter gebied onder het water. Heel Egyptisch Nubië en een deel van het noorden van Soedan werden onder water gezet. Voordat de schade onherroepelijk was, heeft een internationale reddingscampagne, georganiseerd onder het gezag van de UNESCO, door noodopgravingen en de ontmanteling en relocatie van tempels en anderen monumenten vele gebouwen kunnen redden. In 1960 werd de tempel van Taffeh afgebroken en de 657 blokken waaruit de tempel bestond tijdelijk opgelsagen. Als dank voor haar bijdrage aan de werkzaamheden om de Nubische monumenten te redden, kreeg Nederland deze tempel cadeau van de Egyptische regering. De brokstukken werden vervolgens in 1969 naar Nederland verscheept en in het Rijksmuseum van Oudheden terug in elkaar gezet. In 1979 werd de tempel en de nieuwe zaal die ervoor was gecreëerd plechtig ingewijd door Prinses Beatrix en Prins Claus.
Objectos associados
Referências fotográficas
Editor do registo
Data do primeiro registo informatizado
Data do última actualização
Bibliografia
Schneider, H. D., The temple of Taffeh, Den Haag 1979. Schneider, H. D. en M. J. Raven, De Egyptische Oudheid, Den Haag 1981, nr. 143. Schneider, H. D., Beeldhouwkunst in het land van de farao's, Amsterdam 1992, 87-8, nr. 36. Raven, M. J., The temple of Taffeh: A study of details, in: Oudheidkundige Mededelingen uit het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden (OMRO) 76 (1996), 41-62. Raven, M. J., The temple of Taffeh II: The Graffiti, in: Oudheidkundige Mededelingen uit het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden (OMRO) 79 (1999), 81-102. Lane, E. W., Description of Egypt, Cairo 2000, 467-8 and fig. 140-1.
Comentário general
Imagems
Attachments