English
Français
Deutsch
Nederlands
Italiano
Espagnol
Portuguese
Arabic
English
|
Français
|
Deutsch
|
Nederlands
|
Italiano
|
Espagnol
|
Portuguese
|
Arabic
|
Todos
Imágenes
Info. básica
Características
Datación
Actores
Datos de los textos
Referencias
Localización actual
Número del inventario internacional
Número del inventario
Designación
Traducción:
D
E
F
G
I
P
S
A
Categoría
Tipología
Descripción
Traducción:
D
E
F
G
I
P
S
A
Paätenemheb, die de functie van schenker des konings vervulde, werd vermoedelijk in Saqqara begraven. Zijn grafkapel werd ten tijde van Toetanchamon of Horemheb aangelegd. Deze bestaat uit één ruimte waarin twee zuilen stonden die het dak ondersteunden. De bovenbouw van het graf was opgetrokken met kleistenen wanden, waarbij de voorkant, de doorgang en binnenkant bekleed waren met beschilderde kalkstenen wandreliëfs. Bij de wandreliëfs uit de Leidse collectie ontbreken de bovenste delen die vermoedelijk al in de oudheid ontvreemd waren. Op beide deurposten is Paätenemheb afgebeeld, rechts met zijn vrouw Tipoei en links met zijn moeder, Meritptah. De scènes hebben betrekking op de dodencultus waarbij de dode met zijn vrouw offers in ontvangst nemen en luisteren naar de prachtige muziek van de fluitisten, de luitspeler en de harpenaar. Het lied van de harpenaar is zelfs boven de muzikanten uitgeschreven en geeft de luisteraars de raad om het leven te koesteren, je leeft tenslotte slechts één keer. De dode en zijn vrouw zijn op de rechterwand zittend afgebeeld voor een offertafel, waarbij een priester in een pantervel een pleng- en wierookoffer volstrekt. De figuren van de Paätenemheb en zijn vrouw zijn duidelijk groter dan de rest van de figuren en zijn met het gezicht naar de ingang van de kapel gericht. Hun twee dochters zijn onder de stoel op een kussen weergegeven. Er zijn ook reliëfs die delen van de onderwereld voorstellen. De smalle binnenwand links van de ingang toont Paätenemheb met zijn vrouw op reis door de onderwereld. Daar zijn de velden van Jahoe uitgebeeld: een Egyptische landbouwparadijs met korenvelden, bevloeingskanalen en goden. Recht tegenover de ingand staat in het midden van de achterwand staat een stèle.
Sitio
Procedencia
Material
Técnica
Estado de conservación
Colores
Alto
(cm)
Ancho
(cm)
Largo
(cm)
Profundidad
(cm)
Diámetro
(cm)
Peso
(grs)
Datación
Datación (Texto libre)
Criterios de datacion
Dioses
Reyes
Personas
PA-itn-m-Hb
Escritura
Lengua
Categoría del texto
Contenido del texto
Tecnica de la escritura
Conservacion del texto
Jeroglíficos
Transliteración
Traducción
Traducción:
D
E
F
G
I
P
S
A
Adquisición
Año de adquisición
Historia del objeto
De kapel komt uit de collectie van de Griekse diplomaat Giovanni d'Anastasi. [The chapel originates from the collection of the Greek diplomat Giovanni d'Anastasi.]
Objeto asociado
Referencias fotográficas
Editor de la ficha
Fecha del primer registro
Fecha de la última actualización
Bibliografía
Boeser, P. A. A., Beschrijving van de Egyptische Verzameling IV, Den Haag 1911, 1, pl. I-XII. Leemans, C., Aegyptische Monumenten van het Nederlandse Museum van Oudheden te Leiden III.24, Leiden 1867, pl. V-XIV. HICKMANN, H., Miscellanea Musicologica, Annales du Service des Antiquités de l'Égypte (ASAE) 48, Le Caire 1948, 659-60, fig. 22. Lichtheim, M., Ancient Egyptian literature I, Berkeley 1973, 194-7. Schneider, H. D. en M. J. Raven, De Egyptische Oudheid, Den Haag 1981, nr. 83. GESSLER-LÖHR, B., Bemerkungen zu einigen wbAw njswt der Nach-Amarnazeit, Göttinger Miszellen (GM) 112, Göttingen 1989, 29-32. Bochi, P.A., Gender and Genre in Ancient Egyptian Poetry: the Rhetoric of Performance in the Harpers' Song, in: Journal of American Research Centre in Egypt (JARCE) 35, (1998), 89-95.
Comentario general
Imágenes
Attachments