English
Français
Deutsch
Nederlands
Italiano
Espagnol
Portuguese
Arabic
English
|
Français
|
Deutsch
|
Nederlands
|
Italiano
|
Espagnol
|
Portuguese
|
Arabic
|
Alle
Afbeeldingen
Basisinfo
Eigenschappen
Datering
Acteurs
Tekstdata
Referentie
Huidige bewaarplaats
Internationaal inventarisnummer
Inventarisnummer
Benaming
Vertaling:
D
E
F
G
I
P
S
A
Categorie
Typologie
Beschrijving
Paätenemheb, die de functie van schenker des konings vervulde, werd vermoedelijk in Saqqara begraven. Zijn grafkapel werd ten tijde van Toetanchamon of Horemheb aangelegd. Deze bestaat uit één ruimte waarin twee zuilen stonden die het dak ondersteunden. De bovenbouw van het graf was opgetrokken met kleistenen wanden, waarbij de voorkant, de doorgang en binnenkant bekleed waren met beschilderde kalkstenen wandreliëfs. Bij de wandreliëfs uit de Leidse collectie ontbreken de bovenste delen die vermoedelijk al in de oudheid ontvreemd waren. Op beide deurposten is Paätenemheb afgebeeld, rechts met zijn vrouw Tipoei en links met zijn moeder, Meritptah. De scènes hebben betrekking op de dodencultus waarbij de dode met zijn vrouw offers in ontvangst nemen en luisteren naar de prachtige muziek van de fluitisten, de luitspeler en de harpenaar. Het lied van de harpenaar is zelfs boven de muzikanten uitgeschreven en geeft de luisteraars de raad om het leven te koesteren, je leeft tenslotte slechts één keer. De dode en zijn vrouw zijn op de rechterwand zittend afgebeeld voor een offertafel, waarbij een priester in een pantervel een pleng- en wierookoffer volstrekt. De figuren van de Paätenemheb en zijn vrouw zijn duidelijk groter dan de rest van de figuren en zijn met het gezicht naar de ingang van de kapel gericht. Hun twee dochters zijn onder de stoel op een kussen weergegeven. Er zijn ook reliëfs die delen van de onderwereld voorstellen. De smalle binnenwand links van de ingang toont Paätenemheb met zijn vrouw op reis door de onderwereld. Daar zijn de velden van Jahoe uitgebeeld: een Egyptische landbouwparadijs met korenvelden, bevloeingskanalen en goden. Recht tegenover de ingand staat in het midden van de achterwand staat een stèle.
Vertaling:
D
E
F
G
I
P
S
A
Vindplaats
Plaats van herkomst
Materiaal
Techniek
Staat van bewaring
Kleuren
Hoogte
(cm)
Breedte
(cm)
Lengte
(cm)
Diepte
(cm)
Diameter
(cm)
Gewicht
(grs)
Datering
Datering (vrije tekst)
Dateringscriterium
Goden
Koningen
Personen
PA-itn-m-Hb
Schrift
Taal
Tekstgenre
Tekstinhoud
Schrijftechniek
Conservering van de tekst
Hierogliefen
Transliteratie
Vertaling
Vertaling:
D
E
F
G
I
P
S
A
Verwerving
Jaar van verwerving
Geschiedenis van het voorwerp
De kapel komt uit de collectie van de Griekse diplomaat Giovanni d'Anastasi. [The chapel originates from the collection of the Greek diplomat Giovanni d'Anastasi.]
Verwante voorwerpen
Fotografische referenties
Auteur van het document
Eerste registratie
Datum van de laatste up-date
Bibliografie
Boeser, P. A. A., Beschrijving van de Egyptische Verzameling IV, Den Haag 1911, 1, pl. I-XII. Leemans, C., Aegyptische Monumenten van het Nederlandse Museum van Oudheden te Leiden III.24, Leiden 1867, pl. V-XIV. HICKMANN, H., Miscellanea Musicologica, Annales du Service des Antiquités de l'Égypte (ASAE) 48, Le Caire 1948, 659-60, fig. 22. Lichtheim, M., Ancient Egyptian literature I, Berkeley 1973, 194-7. Schneider, H. D. en M. J. Raven, De Egyptische Oudheid, Den Haag 1981, nr. 83. GESSLER-LÖHR, B., Bemerkungen zu einigen wbAw njswt der Nach-Amarnazeit, Göttinger Miszellen (GM) 112, Göttingen 1989, 29-32. Bochi, P.A., Gender and Genre in Ancient Egyptian Poetry: the Rhetoric of Performance in the Harpers' Song, in: Journal of American Research Centre in Egypt (JARCE) 35, (1998), 89-95.
Algemeen commentaar
Afbeeldingen
Attachments