English
Français
Deutsch
Nederlands
Italiano
Espagnol
Portuguese
Arabic
English
|
Français
|
Deutsch
|
Nederlands
|
Italiano
|
Espagnol
|
Portuguese
|
Arabic
|
Alle
Abbildungen
Allgemein
Eigenschaften
Datierung
Handlungsträger
Textdaten
Referenz
Standort
Internationale Inventarnummer
Inventarnummer
Bezeichnung
Übersetzung:
D
E
F
G
I
P
S
A
Gattung
Typologie
Beschreibung
Übersetzung:
D
E
F
G
I
P
S
A
Vele mummiekisten uit de Leidse collectie zijn afkomstig uit het Thebaanse gebied en waren bestemd voor de mummies van priesters en priesteressen die verbonden waren aan de tempelcultus van Amon, Moet, en Chonsoe. De eigenaars van de kisten behoorden tot een grote groep van families met een lange genealogie. Tachateroe, de meesteres van het huis, was ook betrokken bij de cultus van de Thebaanse goden. Het museum bezit van haar twee houten mummiekisten en de cartonnage die de mummie omsloot. Alle drie hebben een antropomorfe vorm en passen in elkaar. Op het deksel van de antropomorfe binnenkist worden de armen en handen niet getoond. De mooie zwarte pruik is versierd met een bloemenkrans, gierenvleugels op de voorste slippen, witte lotussen en horizontale blauwe en rode banden. Het gezicht heeft de natuurlijke houtkleur en de ooglijnen en wenkbrauwen zijn met faience of glas ingelegd. Op de borst prijkt een fraai uitgevoerde wesech-kraag. Onder deze kraag wordt de versiering van de kist opgedeeld in twee helften door de kolom hiërogliefen in het midden die op een witte achtergrond geschilderd zijn. Er zijn vijf horizontale registers die symmetrisch zijn opgesteld en in het midden opgedeeld door de kolom hiërogliefen. De bodem van de kist is aan de buitenkant aan beide zijden beschreven met een offerformule gewijd aan Osiris. De binnenkant is beschilderd met de figuur van de godin Noet die in de handen levenstekens (anch) vasthoudt. Door de aanwezigheid van de godin hoopt Tachateroe op een wedergeboorte na de dood.
Fundort
Herkunft
Material
Technik
Erhaltungszustand
Farben
Höhe
(cm)
Breite
(cm)
Länge
(cm)
Tiefe
(cm)
Durchmesser
(cm)
Gewicht
(grs)
Datierung
Datierung (Freier Text)
Daterierungskriterien
Götter
Könige
Personen
Schrift
Sprache
Textgattun
Textinhalt
Beschriftungstechnik
Erhaltungszustand des Textes
Hieroglyphen
Umschrift
Übersetzung
Übersetzung:
D
E
F
G
I
P
S
A
Erwerb
Jahr des Erwerbs
Geschichte des objektes
Het object komt uit de collectie van de Griekse diplomaat Giovanni d'Anastasi. [The object originates from the collection of the Greek diplomat Giovanni d'Anastasi.]
Damit in verbinding stehende objekte
Fotografische Referenzen
Bearbeiter des dokuments
Datum der ersten computerregistrierung
Datum der letzten Aktualisierung
Bibliographie
Boeser, P. A. A., Beschrijving van de Egyptische Verzameling XI, Den Haag 1920, 23, pl. XIV-XV. Schneider, H. D., Life and Death under the Pharaohs, Perth 1997, nr. 199.
Algemeiner Kommentar
Abbildungen
Attachments