English
Français
Deutsch
Nederlands
Italiano
Espagnol
Portuguese
Arabic
English
|
Français
|
Deutsch
|
Nederlands
|
Italiano
|
Espagnol
|
Portuguese
|
Arabic
|
Toutes
Images
Info de base
Caractéristiques
Datation
Acteurs
Données textuelles
Références
Localisation actuelle
Numéro d'inventaire international
Numéro d'inventaire
Dénomination
Traduction:
D
E
F
G
I
P
S
A
Catégorie
Typologie
Description
Traduction:
D
E
F
G
I
P
S
A
Schepen en boten waren al sinds de oudheid het transportmiddel bij uitstek. Transport op het water ging immers sneller dan op het land; dit medium maakte het mogelijk om grote afstanden in een korte tijd te overbruggen en tegelijk een grote hoeveelheid aan goederen, soldaten of werklieden te vervoeren. Er bestonden verschillende soorten boten, o.a. papyrusboten, roeiboten, visboten, zeilboten, en zonnebarken. De culturele eenheid van Egypte was deels te danken aan de ideale ligging van de Nijl. Deze rivier is eenvoudig bevaarbaar doordat er naar het noorden met de stroom mee kan worden afgezakt en waarbij men door de continue aanwezige noordenwind met een zeilschip naar het zuiden kan varen. Het gebruik van boten en het invoeren van het zeilschip bevorderde het contact onder de bevolking. Dit scheepsmodel is gemaakt om stroomopwaarts te zeilen en stroomafwaarts te varen, de mast is demonteerbaar. Dit is geen begrafenisboot waarmee de dode heen en weer naar het Osirisheiligdom te Abydos werd gebracht, maar eerder een plezierboot. De rood beschilderde romp is uit één stuk hout gehouwen en is onderaan afgeplat met het oog op stabiliteit. Het bovendek is iets uitgehold en toont apart gemaakte houten figuurtjes en andere bootonderdelen. Het dek is wit geschilderd met één lange rode streep en vijf rode dwarsstreepjes. Deze strepen stellen houten dwarsbalken voor. Er staan in totaal vijf figuurtjes op het dek. Op het voordek staat de loods wiens armen ontbreken en in het midden drie dienarenfiguren. Het dak van de kabine is met zwarte verf versierd, terwijl de façade rode verfsporen vertoont. Aan de ingang van de cabine zit een vrouwenfiguur naast een gedekte tafel en stoel. Op het middendek staat een mast en op het achterdek een roersteun. Met een stok die omlaag of omhoog werd bewogen kon de stuurman het roer bedienen en zo de koers van de boot bepalen. In de gleuf van de roersteun werd de roerpen geplaatst die door middel van touwen werd vastgemaakt.
Lieu de découverte
Provenance
Matière
Technique
État de conservation
Couleurs
Hauteur
(cm)
Largeur
(cm)
Longueur
(cm)
Profondeur
(cm)
Diamètre
(cm)
Poids
(grs)
Datation
Datation (texte libre)
Critère de datation
Dieux
Rois
Personnages
Écriture
Langue
Catégorie du texte
Contenu du text
Technique d'écriture
Conservation du texte
Hiéroglyphes
Translitération
Traduction
Traduction:
D
E
F
G
I
P
S
A
Acquisition
Année d'acquisition
Histoire de l'objet
Het object komt uit de collectie van de Griekse diplomaat Giovanni d'Anastasi. [The object originates from the collection of the Greek diplomat Giovanni d'Anastasi.
Objets associés
Références photographiques
Éditeur de la fiche
Date du premier enregistrement informatisée
Date de la dernière mise à jour
Bibliographie
Leemans, C., Aegyptische Monumenten van het Nederlandse Museum van Oudheden te Leiden II.12 (1851), pl. LVII, 193; II.23 (1865), CCXLVI, 601. Boeser, P. A. A., Beschrijving van de Egyptische Verzameling III (Den Haag 1910), 12, pl. XI; 13-24, pl. XII. Breasted, J. H., Egyptian Servant Statues, Washington 1948, 84, nt. 83.
Commentaire général
Middendeks staat een paal die door zijn vorm bovenaan doet denken aan een steunpaal van een tent. Daar geen plaats is op het dek voor drie andere dergelijke palen om de tent te vormen en er geen andere holtes in de vloer zijn, kunnen we vaststellen dat dit element hier niet thuishoort. Vermoedelijk werd bij moderne 19e eeuwse restauraties dit stuk op een willekeurige manier op dit model geplaatst. [The midcastle shows a pole that is shaped like one for a tentsupport. Since there are no other holes in the floor to form a tent, it is clear that this element doesn't belong here. It is possible that 19th century A. D. restaurations fixed this loose element which originally belonged to another model on this boat.]
Images
Attachments