English
Français
Deutsch
Nederlands
Italiano
Espagnol
Portuguese
Arabic
English
|
Français
|
Deutsch
|
Nederlands
|
Italiano
|
Espagnol
|
Portuguese
|
Arabic
|
All
Images
Basic Info
Characteristics
Dating
Actors
Textual Data
Reference
Present location
International Inventory number
Inventory number
Designation
Translation:
D
E
F
G
I
P
S
A
Category
Typology
Description
Translation:
D
E
F
G
I
P
S
A
Vanaf de 3e Tussenperiode, met de teruggang van echte grafarchitectuur van het Nieuwe Rijk, werden houten stèles in de ondergrondse grafkamers geplaatst. Toen men niet langer bovengrondse grafmonumenten bouwde (uit vrees voor de toenemende grafroven), verminderde de vervaardiging van stenen stèles en verviel hun traditionele plaats van een bovengrondse naar een ondergondse locatie. Echter, de vitale kracht van het voorwerp was voor de Egyptenaar dermate belangrijk dat het niet ophield te bestaan. Ter vervanging van de stenen variant werden polychrome houten stèles populair die voortaan ondergronds naast de mummiekist werden opgesteld waar ze uitsluitend de dode zelf ten goede zouden komen. Dit rijk beschilderde exemplaar van Pasjeriënpachem is laat in de Ptolemaeïsche Periode te dateren. Het bovenste gedeelte van de stèle toont de gevleugelde zonneschijf die door de scarabee omhoog wordt geduwd; hiermee wordt de geboorte van de zon in het oosten gesymboliseerd. De scarabee wordt geflankeerd door twee slangen waarbij de linker de Witte Kroon van Opper-Egypte en de rechter de Rode Kroon van Neder-Egypte draagt. Naast de slangen liggen twee Anoebis-jakhalzen die de dode in de Onderwereld begeleiden en beschermen. Het middelste register toont één van de meest bekende fragmenten uit het Dodenboek, namelijk hoofdstuk 125. Onder het hemelgewelf van de onderwereld wordt aan de rechterkant de eigenaar van de stèle voorgeleid door Anoebis die hem bij Osiris brengt. Anoebis draagt in de ene hand een papyrusrol waarin vermoedelijk de tekst staat geschreven die onderaan is toegevoegd. De tekst is een decreet opgesteld door Osiris om de overledene toegang te verlenen tot het paradijs waar de goden hem dienen te beschermen. Osiris wordt bijgestaan door Isis, Nephthys en Horus-Nedjitef (of Harendotes, de Griekse benaming van Horus, 'hij die zijn vader Osiris beschermt'). Pasjeriënpachem is de zoon van Pasjeriënmin en zijn vrouw, de meesteres van het huis, Takerheb.
Archaeological Site
Provenance
Materials
Technique
Preservation
Colours
Height
(cm)
Width
(cm)
Length
(cm)
Depth
(cm)
Diameter
(cm)
Weight
(grs)
Dating
Dating (free text)
Dating Criterion
Gods
Kings
Persons
pA-Sri-n-pA-xm
pA-Sri-n-mnw
Writing
Language
Category of text
Text Content
Writing Technique
Preservation of Text
Hieroglyphs
Transliteration
Translation
Translation:
D
E
F
G
I
P
S
A
Acquisition
Year of Acquisition
Object''s History
Het object komt uit de collectie van de Griekse diplomaat Giovanni d'Anastasi. [The object originates from the collection of the Greek diplomat Giovanni d'Anastasi.]
Associated Objects
Photographic references
Editor of record
First Registration Date
Last Update
Bibliography
Boeser, P. A. A., Beschrijving van de Egyptische Verzameling XIV, Den Haag 1932, 3, pl. I. Monro, P., Spätägyptischen Totenstelen, in: Ägyptologische Forschungen 25, Glückstadt 1973, 243. Kakosy, L., Three Decrees of Gods from Theban Tomb 32, in: Orientalia Lovaniensia Periodica (OLP) 23, Leuven 1992, 323. Schneider, H. D., Life and Death under the Pharaohs, Perth 1997, nr. 233.
General Comment
Images
Attachments