English
Français
Deutsch
Nederlands
Italiano
Espagnol
Portuguese
Arabic
English
|
Français
|
Deutsch
|
Nederlands
|
Italiano
|
Espagnol
|
Portuguese
|
Arabic
|
Toutes
Images
Info de base
Caractéristiques
Datation
Acteurs
Données textuelles
Références
Localisation actuelle
Numéro d'inventaire international
Numéro d'inventaire
Dénomination
Traduction:
D
E
F
G
I
P
S
A
Catégorie
Typologie
Description
Traduction:
D
E
F
G
I
P
S
A
De houten canopenkist van Panehsy, waarin vier massieve kalkstenen canopenvazen zaten (ook aanwezig in de Leidse collectie: AH 184-a-d), is gevormd naar het model van een naar oorsprong veel ouder Opper-Egyptische 'per-wer' schrijn (in tegenstelling tot de Neder-Egyptische 'per-noe' schrijn). Een dergelijke schrijn stond in een kapel in een tempel en behuisde een god die elke dag door de dienstdoende priester werd gewassen, gekleed en gevoed zoals een levende entiteit. De schrijn, die meestal in steen werd vervaardigd, kon met twee houten deuren gesloten worden zodat de beeltenis van het zicht van de niet-ingewijden in de tempel kon worden afgeschermd. Na het dagelijkse ritueel van de priesters werden de deuren vergrendeld en verzegeld door middel van bronzen grendels, touwen en kleizegels. Het dak dat vooraan een lichte welving maakt en naar achter enigszins afloopt is kenmerkend voor dit type schrijn. De vrijwel onbeschadigde kist van Panehsy is overwegend geel beschilderd en getuigt van een hoog esthetisch niveau. De verf is aangebracht op een laagje stuc waardoor de kleuren beter tot hun recht komen. De voorzijde toont in het midden twee deuren die met twee grendels gesloten zijn. Voor een realistische weergave van de houten schrijndeuren heeft de schilder de zigzaggende verticale lijnen en knoesten van het hout nagebootst. Rechts en links naast de nagebootste deur zijn de figuren van Nephthys en Isis geschilderd in rood, blauw en lichtgroen die de canopengoden beschermen. Rond hun opgeheven arm hangen stroken linnen die op mummificatie duiden. De deur wordt aan weerszijden ook geflankeerd door de godinnen van Opper- en Neder-Egypte, de Twee Meesteressen Nechbet (gier) en Wadjet (cobra). Boven de deur is een gevleugelde zonneschijf aangebracht met aan beide zijden van de zon alweer de hierboven genoemde godinnen. Op de twee lange zijden en de achterkant van de kist zijn papyrusplanten afgebeeld die met hun stengels in het water staan. Het deksel is rood geverfd met een ruitjespatroon dat de hemel voorstelt en vertoont in het midden een offerformule gewijd aan Osiris. De canopenkist werd in de funeraire processie van Panehsy met behulp van draagstangen, die ook sporen van stuc en gele verf vertonen, naar zijn graf gedragen.
Lieu de découverte
Provenance
Matière
Technique
État de conservation
Couleurs
Hauteur
(cm)
Largeur
(cm)
Longueur
(cm)
Profondeur
(cm)
Diamètre
(cm)
Poids
(grs)
Datation
Datation (texte libre)
Critère de datation
Dieux
Rois
Personnages
pA-nHsi
Écriture
Langue
Catégorie du texte
Contenu du text
Technique d'écriture
Conservation du texte
Hiéroglyphes
Translitération
Htp di nswt n Wsir nTr xnt imntt nTr aA
Traduction
Traduction:
D
E
F
G
I
P
S
A
Een offer dat de koning geeft aan Osiris, de Eerste van het Westen, de Grote God.
Acquisition
Année d'acquisition
Histoire de l'objet
Het object komt uit de collectie van de Griekse diplomaat Giovanni d'Anastasi. [The object originates from the collection of the Greek diplomat Giovanni d'Anastasi.]
Objets associés
Références photographiques
Éditeur de la fiche
Date du premier enregistrement informatisée
Date de la dernière mise à jour
Bibliographie
Leemans, C., Aegyptische Monumenten van het Nederlandse Museum van Oudheden te Leiden III.30, Leiden 1890, M15-18, pl. X. Boeser, P. A. A., Beschrijving van de Egyptische Verzameling XII, Den Haag 1925, pl. XVI.
Commentaire général
Images
Attachments