English
Français
Deutsch
Nederlands
Italiano
Espagnol
Portuguese
Arabic
English
|
Français
|
Deutsch
|
Nederlands
|
Italiano
|
Espagnol
|
Portuguese
|
Arabic
|
Alle
Afbeeldingen
Basisinfo
Eigenschappen
Datering
Acteurs
Tekstdata
Referentie
Huidige bewaarplaats
Internationaal inventarisnummer
Inventarisnummer
Benaming
Vertaling:
D
E
F
G
I
P
S
A
Categorie
Typologie
Beschrijving
Het amulet is gemaakt in de vorm van een papyrusstam met bloem, zoals de hiëroglief wadj (Gardiner M13). Bladeren zijn onderaan de stam aangegeven door geïnciseerde lijnen. Details van de bloem zijn op dezelfde manier uitgevoerd. Het amulet heeft geen gaatje of ander bevestigingspunt.
Vertaling:
D
E
F
G
I
P
S
A
Vindplaats
Plaats van herkomst
Materiaal
Techniek
Staat van bewaring
Kleuren
Hoogte
(cm)
Breedte
(cm)
Lengte
(cm)
Diepte
(cm)
Diameter
(cm)
Gewicht
(grs)
Datering
Datering (vrije tekst)
Dateringscriterium
Goden
Koningen
Personen
Schrift
Taal
Tekstgenre
Tekstinhoud
Schrijftechniek
Conservering van de tekst
Hierogliefen
Transliteratie
Vertaling
Vertaling:
D
E
F
G
I
P
S
A
Verwerving
Jaar van verwerving
Geschiedenis van het voorwerp
De herkomst van het object is onbekend. Het behoorde voorheen tot de privécollectie van een Captain Warren (geen nummer bekend). Het werd door W.A. van Leer gekocht voor zijn privécollectie (nr. 27). Het object was te leen in het Allard Pierson Museum sinds 1945. In 1973 werd het aan het Museum geschonken door mevr. N. Boon-van Leer.
Verwante voorwerpen
Fotografische referenties
Auteur van het document
Eerste registratie
Datum van de laatste up-date
Bibliografie
onbekend (Rijksmuseum Amsterdam), Antieke voorwerpen uit Egypte en Voor-Azië (tentoonstellingscatalogus), 1931, 36 (nr. 142) J.M.A. Janssen, Egyptische oudheden verzameld door W.A. van Leer, MVEOL 12 (1956), 25/pl. VIII-27 (nr. 27) W.M. van Haarlem (ed.), CAA Allard Pierson Museum Amsterdam, Fasc. 1, 1986, 95 R.A. Lunsingh Scheurleer, W.M. van Haarlem, Gids voor de afdeling Egypte, Allard Pierson Museum Amsterdam, 1986, 67
Algemeen commentaar
Het object behoort tot het grote corpus van amuletten van verschillende types, door Petrie geclassificeerd in vijf klassen. De papyrusstam (of -scepter) behoort tot klasse I: Amulets of similars (Klasens, lemma "Amulet", LÄ I, 232-236: 233). De papyrusplant is één van de symbolen voor gezondheid en welzijn en zodoende zeer geschikt om gebruikt te worden als amulet. Material: Het amulet is waarschijnlijk gemaakt in een vorm, gebakken en achteraf geglazuurd. Staat van bewaring: Er is slechts lichte oppervlakteschade.
Afbeeldingen
Attachments