English
Français
Deutsch
Nederlands
Italiano
Espagnol
Portuguese
Arabic
English
|
Français
|
Deutsch
|
Nederlands
|
Italiano
|
Espagnol
|
Portuguese
|
Arabic
|
Toutes
Images
Info de base
Caractéristiques
Datation
Acteurs
Données textuelles
Références
Localisation actuelle
Numéro d'inventaire international
Numéro d'inventaire
Dénomination
Traduction:
D
E
F
G
I
P
S
A
Catégorie
Typologie
Description
Traduction:
D
E
F
G
I
P
S
A
Het object is hoofd- ofwel voeteneind van een lijkkist. Het is samengesteld uit meerdere stukken hout. Vier figuren zijn afgebeeld: Thot met de ibiskop leidt de overledene aan de hand naar twee van de Horuszonen. Hij heeft zijn rechterhand in aanbidding opgeheven, van zijn elleboog hangt een lang lint af. Hij is gekleed in een korte rok met een stierenstaart en een sjerp. De eigenaar van de kist, Pefjoejoe, draagt een lange rok en heeft op zijn kale hoofd een onbekend voorwerp. Zijn ene hand wordt vastgehouden door Thot, de andere houdt hij voor zijn borst. De voorste aanbedene is Qebehsenoeëf, een mummievormige god met een valkekop waarop een zonneschijf met uraeus staat. Hij houdt met beide handen een was-scepter vast. Achter hem staat Doeamoetef, eveneens mummievormig maar met een jakhalskop. Hij houdt een maät-veer vast waar brede linten van af hangen. Beide mummievormige goden dragen een kralennet. Boven de figuren staan lege verticale tekstkolommen. Aan weerszijden van de figuren is een imnt-teken afgebeeld. De scène heeft een uitgebreide omlijsting: aan weerszijden een tekstkolom en boven een kroonlijst met een gevleugelde zonneschijf. Hierbovenop is een fries van uraei met zonneschijven geplaatst, die zijn georiënteerd naar een djed-pijler met een zonneschijf in het midden van het fries. De scène wordt aan de onderkant begrensd door vijf basislijnen. De figuren zijn nogal lang en smal uitgebeeld. De afbeeldingen en de hiërogliefen zijn regelmatig van vorm.
Lieu de découverte
Provenance
Matière
Technique
État de conservation
Couleurs
Hauteur
(cm)
Largeur
(cm)
Longueur
(cm)
Profondeur
(cm)
Diamètre
(cm)
Poids
(grs)
Datation
Datation (texte libre)
Critère de datation
Dieux
Rois
Personnages
PAy.f-iwiw
Écriture
Langue
Catégorie du texte
Contenu du text
Technique d'écriture
Conservation du texte
Hiéroglyphes
Translitération
Dd mdw in Wsir wn mAat PAy.f-iwiw mAa xrw
Traduction
Traduction:
D
E
F
G
I
P
S
A
(1)-(2): Woorden te spreken door de Osiris, de opener van de waarheid, Pefjoejoe zaliger.
Acquisition
Année d'acquisition
Histoire de l'objet
Het object behoorde voorheen bij de collectie J. Krook te Amsterdam, onder inventarisnr. 16. Het werd geveild op 22 september 1936 bij Mak van Waay te Amsterdam, onder lotnr. 32.
Objets associés
Références photographiques
Éditeur de la fiche
Date du premier enregistrement informatisée
Date de la dernière mise à jour
Bibliographie
R.A. Lunsingh Scheurleer (ed.), Egypte, eender en anders (tentoonstellingscatalogus APM), 1984, 118 (nr. 225) R.A. Lunsingh Scheurleer, Egypte, geschenk van de Nijl, 1992, 32/fig. 11 W.M. van Haarlem, R.A. Lunsingh Scheurleer, Gids voor de afdeling Egypte, Allard Pierson Museum Amsterdam, 1986, 43, 45/fig. 24 W.M. van Haarlem, CAA Allard Pierson Museum Amsterdam, Fasc. IV, 1997, 35-37
Commentaire général
Material: Het fragment is samengesteld uit verschillende plankjes die door pen-en-gat-verbindingen bijeen gehouden worden. Het is gepleisterd en beschilderd. Staat van bewaring: De pleisterlaag is gebarsten en beschadigd op verschillende plaatsen, vooral daar waar de verschillende onderdelen aan elkaar bevestigd zijn. De verf is gedeeltelijk verkleurd. De achterkant is op enkele plaatsen verstevigd met nieuw hout. In 1969 is de achterkant behandeld met formaldehyde tegen houtworm, en met paraloid. De voorkant is behandeld met calaton-oplossing. Op de achterkant was een label met "Kr. 16" bevestigd (het inventarisnummer in de collectie J. Krook). Dispositie: De regels staan aan weerszijden van de scène in een verticale kolom, de leesrichting is gespiegeld. Iconografie: Thot leidt de overledene bij de hand naar de mummievormige goden Qebehsenoeëf, met valkenkop, en Doeamoetef, met hakhalskop.
Images
Attachments