English
Français
Deutsch
Nederlands
Italiano
Espagnol
Portuguese
Arabic
English
|
Français
|
Deutsch
|
Nederlands
|
Italiano
|
Espagnol
|
Portuguese
|
Arabic
|
Alle
Abbildungen
Allgemein
Eigenschaften
Datierung
Handlungsträger
Textdaten
Referenz
Standort
Internationale Inventarnummer
Inventarnummer
Bezeichnung
Übersetzung:
D
E
F
G
I
P
S
A
Gattung
Typologie
Beschreibung
Übersetzung:
D
E
F
G
I
P
S
A
Het object bestaat uit een borstplaat met daarop een hoofd. De ogen zijn ingelegd met glas. De wimpers zijn benadrukt, en de wenkbrauwen zijn halfrond. De jukbeenderen zijn duidelijk aangegeven. Het haar heeft kleine krulletjes op het voorhoofd, en is op het achterhoofd samengebonden in een knot. Het is in de lengterichting vastgemaakt vanaf het voorhoofd met een geribbeld, verguld voorwerp. De oorbellen hebben een applicatie van blaadjes. Om de hals hangen drie kettingen: bovenaan een brede, vergulde met een rij ronde hangertjes; in het midden een smalle geblokte; onderaan een ketting met een ronde hanger. Het gewaad heeft een vergulde neklijn. De borsten zijn oppervlakkig aangegeven. De rechterhand ligt boven de linker, beide armen dragen brede armbanden in de vorm van de bovenste halsketting. Aan de ringvinger van de rechterhand, en aan de drie buitenste vingers van de linkerhand is elk een ring geschoven.
Fundort
Herkunft
Material
Technik
Erhaltungszustand
Farben
Höhe
(cm)
Breite
(cm)
Länge
(cm)
Tiefe
(cm)
Durchmesser
(cm)
Gewicht
(grs)
Datierung
Datierung (Freier Text)
Daterierungskriterien
Götter
Könige
Personen
Schrift
Sprache
Textgattun
Textinhalt
Beschriftungstechnik
Erhaltungszustand des Textes
Hieroglyphen
Umschrift
Übersetzung
Übersetzung:
D
E
F
G
I
P
S
A
Erwerb
Jahr des Erwerbs
Geschichte des objektes
Het object behoorde voorheen tot de collectie Von Bissing te München onder nr. D.140. Het draagt ook het verder onbekende inventaris- of veilingsnr. S 990. In 1921 kwam het in het Museum Scheurleer te Den Haag. Het werd in 1934 verworven voor het Allard Pierson Museum.
Damit in verbinding stehende objekte
Fotografische Referenzen
Bearbeiter des dokuments
Datum der ersten computerregistrierung
Datum der letzten Aktualisierung
Bibliographie
F.W. von Bissing, Die Kunst des alten Ägyptens, 1919 (tweede druk), 66/pl. 13, 30 G. Grimm, Die römischen Mumienmasken aus Ägypten, 1974, 71 n. 106, 88/pl. 100,2 W.M. van Haarlem, R.A. Lunsingh Scheurleer, Gids voor de afdeling Egypte, Allard Pierson Museum Amsterdam, 1986, 42 W.M. van Haarlem, CAA Allard Pierson Museum Amsterdam, Fasc. IV, 1997, 108-110
Algemeiner Kommentar
De aanwezigheid van dit soort halsketting suggereert Antinoöupolis als plaats van herkomst (Grimm, Die römischen Mumienmasken aus Ägypten, 1974, 71 n. 106). De datering (3e eeuw n.C.) is gebaseerd op het kapsel (ibidem, 88). Er zijn geen sporen van bevestiging aan een verticaal gedeelte dat over het hoofd van de mummie paste, zoals soms het geval is met dit soort maskers (ibidem, pl. 131,1-2). Plaats van herkomst: De aanwezigheid van dit soort halsketting suggereert Antinoöupolis als plaats van herkomst. Material: Het borststuk bestaat uit twee houten planken, die met houten pennen aan elkaar zijn bevestigd. Het hoofd heeft een houten kern, waarop de details zijn aangebracht in pleisterwerk. De ogen zijn ingelegd met glas. Staat van bewaring: De neus is zwaar beschadigd, er zijn barsten en breuken in het pleister, vooral bij de naden. Een klein deel van der rechter benedenhoek is afgebroken. De achterkant is hier en daar provisorisch gerepareerd met pleister.
Abbildungen
Attachments