English
Français
Deutsch
Nederlands
Italiano
Espagnol
Portuguese
Arabic
English
|
Français
|
Deutsch
|
Nederlands
|
Italiano
|
Espagnol
|
Portuguese
|
Arabic
|
Alle
Abbildungen
Allgemein
Eigenschaften
Datierung
Handlungsträger
Textdaten
Referenz
Standort
Internationale Inventarnummer
Inventarnummer
Bezeichnung
Übersetzung:
D
E
F
G
I
P
S
A
Gattung
Typologie
Beschreibung
Übersetzung:
D
E
F
G
I
P
S
A
Het object is het masker van een vrouw, bestaande uit een borstpaneel met een iets opgeheven hoofd. Het gezicht is vol en rond, met een kleine mond. De ogen zijn ingelegd met glas. Het haar is krullend en kort geknipt. Sporen van een ketting zijn zichtbaar, er zijn horizontale vouwen onder de neklijn van het gewaad. De handen, die op het borstpaneel liggen, zijn leeg. Aan de ringvingers zijn ringen gestoken en om de polsen armbanden in de vorm van een slang. Op de panelen aan de achterkant waren de vier Horuszonen afgebeeld. Hiervan zijn twee fragmenten bewaard met aan de rechterkant Hapy en aan de linkerkant Qebehsenoeëf en Doeamoetef, alledrie met een zonneschijf op het hoofd.
Fundort
Herkunft
Material
Technik
Erhaltungszustand
Farben
Höhe
(cm)
Breite
(cm)
Länge
(cm)
Tiefe
(cm)
Durchmesser
(cm)
Gewicht
(grs)
Datierung
Datierung (Freier Text)
Daterierungskriterien
Götter
Könige
Personen
Schrift
Sprache
Textgattun
Textinhalt
Beschriftungstechnik
Erhaltungszustand des Textes
Hieroglyphen
Umschrift
Übersetzung
Übersetzung:
D
E
F
G
I
P
S
A
Erwerb
Jahr des Erwerbs
Geschichte des objektes
Het object werd in 1902 gekocht in het Egyptisch Museum te Cairo voor het Museum Scheurleer te Den Haag. In 1934 kwam het in het Allard Pierson Museum.
Damit in verbinding stehende objekte
Fotografische Referenzen
Bearbeiter des dokuments
Datum der ersten computerregistrierung
Datum der letzten Aktualisierung
Bibliographie
C.W. Lunsingh Scheurleer, Catalogus eener verzameling Egyptische, Grieksche, Romeinsche en andere oudheden, 1909, 63 (nr. 44) G. Grimm, Die römischen Mumienmasken aus Ägypten, 1974, 45 n. 3 R.A. Lunsingh Scheurleer, Egypte, geschenk van de Nijl, 1992, 56, 57/fig. 33 W.M. van Haarlem, CAA Allard Pierson Museum Amsterdam, Fasc. IV, 1997, 75-77
Algemeiner Kommentar
De belangrijkste aanwijzing voor de datering is het kapsel (Grimm, Die römischen Mumienmasken aus Ägypten, 1974, 86/pl. 52,1). Plaats van herkomst: Als plaats van herkomst is de Fajoem genoemd. Material: Het borstpaneel en de panelen aan de achterkant waren aan elkaar vastgemaakt in een hoek van 45 graden. Het hoofd is hol. De gaten om het borstpaneel te bevestigen zijn zichtbaar. Staat van bewaring: Er zijn verschillende grote en kleine barsten en breuken. De panelen aan de achterkant van het borstpaneel zijn incompleet. Aan de randen ontbreken kleine fragmenten. In mei 1968 is het object schoongemaakt met calaton en is de onderkant verstevigd. In 1995 werden de achterpanelen opnieuw bevestigd met Pu-schuim. Iconografie: Drie van de vier Horuszonen zijn afgebeeld.
Abbildungen
Attachments