English
Français
Deutsch
Nederlands
Italiano
Espagnol
Portuguese
Arabic
English
|
Français
|
Deutsch
|
Nederlands
|
Italiano
|
Espagnol
|
Portuguese
|
Arabic
|
All
Images
Basic Info
Characteristics
Dating
Actors
Textual Data
Reference
Present location
International Inventory number
Inventory number
Designation
Translation:
D
E
F
G
I
P
S
A
Category
Typology
Description
Translation:
D
E
F
G
I
P
S
A
Het object is het masker van een vrouw, bestaande uit een borstpaneel met een iets opgeheven hoofd. Het gezicht is vol en rond, met een kleine mond. De ogen zijn ingelegd met glas. Het haar is krullend en kort geknipt. Sporen van een ketting zijn zichtbaar, er zijn horizontale vouwen onder de neklijn van het gewaad. De handen, die op het borstpaneel liggen, zijn leeg. Aan de ringvingers zijn ringen gestoken en om de polsen armbanden in de vorm van een slang. Op de panelen aan de achterkant waren de vier Horuszonen afgebeeld. Hiervan zijn twee fragmenten bewaard met aan de rechterkant Hapy en aan de linkerkant Qebehsenoeëf en Doeamoetef, alledrie met een zonneschijf op het hoofd.
Archaeological Site
Provenance
Materials
Technique
Preservation
Colours
Height
(cm)
Width
(cm)
Length
(cm)
Depth
(cm)
Diameter
(cm)
Weight
(grs)
Dating
Dating (free text)
Dating Criterion
Gods
Kings
Persons
Writing
Language
Category of text
Text Content
Writing Technique
Preservation of Text
Hieroglyphs
Transliteration
Translation
Translation:
D
E
F
G
I
P
S
A
Acquisition
Year of Acquisition
Object''s History
Het object werd in 1902 gekocht in het Egyptisch Museum te Cairo voor het Museum Scheurleer te Den Haag. In 1934 kwam het in het Allard Pierson Museum.
Associated Objects
Photographic references
Editor of record
First Registration Date
Last Update
Bibliography
C.W. Lunsingh Scheurleer, Catalogus eener verzameling Egyptische, Grieksche, Romeinsche en andere oudheden, 1909, 63 (nr. 44) G. Grimm, Die römischen Mumienmasken aus Ägypten, 1974, 45 n. 3 R.A. Lunsingh Scheurleer, Egypte, geschenk van de Nijl, 1992, 56, 57/fig. 33 W.M. van Haarlem, CAA Allard Pierson Museum Amsterdam, Fasc. IV, 1997, 75-77
General Comment
De belangrijkste aanwijzing voor de datering is het kapsel (Grimm, Die römischen Mumienmasken aus Ägypten, 1974, 86/pl. 52,1). Plaats van herkomst: Als plaats van herkomst is de Fajoem genoemd. Material: Het borstpaneel en de panelen aan de achterkant waren aan elkaar vastgemaakt in een hoek van 45 graden. Het hoofd is hol. De gaten om het borstpaneel te bevestigen zijn zichtbaar. Staat van bewaring: Er zijn verschillende grote en kleine barsten en breuken. De panelen aan de achterkant van het borstpaneel zijn incompleet. Aan de randen ontbreken kleine fragmenten. In mei 1968 is het object schoongemaakt met calaton en is de onderkant verstevigd. In 1995 werden de achterpanelen opnieuw bevestigd met Pu-schuim. Iconografie: Drie van de vier Horuszonen zijn afgebeeld.
Images
Attachments