English
Français
Deutsch
Nederlands
Italiano
Espagnol
Portuguese
Arabic
English
|
Français
|
Deutsch
|
Nederlands
|
Italiano
|
Espagnol
|
Portuguese
|
Arabic
|
Alle
Abbildungen
Allgemein
Eigenschaften
Datierung
Handlungsträger
Textdaten
Referenz
Standort
Internationale Inventarnummer
Inventarnummer
Bezeichnung
Übersetzung:
D
E
F
G
I
P
S
A
Gattung
Typologie
Beschreibung
Übersetzung:
D
E
F
G
I
P
S
A
De stèle is verdeeld in drie registers. In de ronde top is een gevleugelde zon afgebeeld waar twee uraei van af hangen. De ruimte tussen uraei en vleugels wordt gevuld door een liggende Anoebis. In het middelste register is de gemummificeerde Boechis-stier afgebeeld, liggend op een schrijn. Hij draagt een zonneschijf en twee struisvogelveren tussen zijn hoorns. Voor hem is een offertafel geplaatst, waarop vaatwerk en bloemen stonden. Er zijn bijschriften boven de offertafel en boven de stieremummie. Het derde register bestaat uit vijf horizontale tekstregels, die zwaar beschadigd zijn. De uitvoering is niet bijzonder goed, mede vanwege de ongeschikte kwaliteit van de steen.
Fundort
Herkunft
Material
Technik
Erhaltungszustand
Farben
Höhe
(cm)
Breite
(cm)
Länge
(cm)
Tiefe
(cm)
Durchmesser
(cm)
Gewicht
(grs)
Datierung
Datierung (Freier Text)
Daterierungskriterien
Götter
Könige
Personen
Schrift
Sprache
Textgattun
Textinhalt
Beschriftungstechnik
Erhaltungszustand des Textes
Hieroglyphen
Umschrift
Übersetzung
Übersetzung:
D
E
F
G
I
P
S
A
Erwerb
Jahr des Erwerbs
Geschichte des objektes
De stèle is vrijwel zeker afkomstig uit het Bucheum of het zogenaamde Baqaria nabij Armant. Hij werd waarschijnlijk weggehaald voor het begin van de opgravingen aldaar in 1927. De stèle werd in 1983 gekocht van G. Turner te Amsterdam.
Damit in verbinding stehende objekte
Fotografische Referenzen
Bearbeiter des dokuments
Datum der ersten computerregistrierung
Datum der letzten Aktualisierung
Bibliographie
W.M. van Haarlem (ed.), CAA Allard Pierson Museum Amsterdam, Fasc. III, 1995, 100-102 W.M. van Haarlem, R.A. Lunsingh Scheurleer, Gids voor de afdeling Egypte, Allard Pierson Museum Amsterdam, 1986, 29, 34/fig. 14
Algemeiner Kommentar
Vanwege het feit dat de Boechis-stier is afgebeeld als mummie en niet staand zoals in de Ptolemeïsche Periode, moet de stèle in de Romeinse Periode gedateerd worden. De corrupte tekst en kennelijk verkeerd begrepen hiërogliefen wijzen naar een datum later in deze periode. Helaas maken de lege cartouches een exacte datering onmogelijk. Het is mogelijk dat de stèle gewijd was aan de moeder van de Boechis-stier, zoals de tekst lijkt te suggereren (Mond e.a., The Bucheum I: The history and archaeology of the site, MEES 41, 1934, 22). Plaats van herkomst: De stèle is vrijwel zeker afkomstig uit het Bucheum of het zogenaamde Baqaria nabij Armant. Hij werd waarschijnlijk weggehaald voor het begin van de opgravingen aldaar in 1927. Vindplaats: De stèle is vrijwel zeker afkomstig uit het Bucheum of het zogenaamde Baqaria nabij Armant. Hij werd waarschijnlijk weggehaald voor het begin van de opgravingen aldaar in 1927. Material: Er zitten talrijke ongerechtigheden in de zandsteen. De kwaliteit van de steen is vrij slecht. Staat van bewaring: De stèle is zwaar beschadigd, vooral linksboven en aan de rechterkant, en zwaar verweerd. Commentaar op de tekst: De hiërogliefen zijn beschadigd en verweerd, de tekst is corrupt. Een samenhangende vertaling kan niet gegeven worden, slechts een gissing naar de inhoud: de tekst lijkt te spreken over de moeder van de Boechis-stier. Dispositie: Regels (1)-(3) zijn verticale tekstkolommen, boven de offertafel; regels (4)-(5) zijn horizontale teksregels, boven de Boechis-stier; dit zijn de bijschriften. Regels (7)-(11) vormen de hoofdtekst in horizontale tekstregels.
Abbildungen
Attachments