English
Français
Deutsch
Nederlands
Italiano
Espagnol
Portuguese
Arabic
English
|
Français
|
Deutsch
|
Nederlands
|
Italiano
|
Espagnol
|
Portuguese
|
Arabic
|
Alle
Afbeeldingen
Basisinfo
Eigenschappen
Datering
Acteurs
Tekstdata
Referentie
Huidige bewaarplaats
Internationaal inventarisnummer
Inventarisnummer
Benaming
Vertaling:
D
E
F
G
I
P
S
A
Categorie
Typologie
Beschrijving
Deze stèle behoort toe aan Senebneraoe, de 'opzichter van de honderd van de necropolis' oftewel de opzichter van de bouwlieden van de necropolis. De wat onbeholpen stijl van het monument doet denken aan het late Middenrijk, een onstabiele periode die gekenmerkt is door een snelle opeenvolging van koningen. Dit heeft ook zijn invloed gehad in de in de kunst waarbij de vormgeving eenvoudiger werd en de kwaliteit achteruit liep. De stèle heeft een rondboog en vier registers met een offerformule van drie regels tussen het eerste en het tweede register. Bovenaan zijn twee oedjat-ogen afgebeeld die de dode in staat stelt de processies van Osiris waar te nemen. Daaronder is een half-vrijstaande figuur van de overledene in een nis afgebeeld. Naast de nis staan twee standaarden waarop een jakhals ligt, de god van de necropolis Wepwawet. De tekst onder dit register draagt een gebed uit voor Osiris en Min, de heren van Abydos, en de goden en godinnen die in de necropolis wonen. De eigenaar hoopt dus dat zij hem een aanroepingsoffer geven, en dat hij verheerlijkt moge zijn in de hemel, machtig op aarde en gerechtvaardigd ('waar van stem') in de necropolis. Het tweede register toont Senebneraoe met zijn familie, terwijl hij zelf in het derde en vierde niet meer voorkomt. Het derde register vermeldt wel de naam van een collega, Sobekhotep, die ook 'opzichter van de honderd van de necropolis is'. Het laatste register toont links een persoon op een stoel met lage rugleuning en leeuwenpoten. Hij draagt een lange pruik, een korte baard en zit voor een offertafel terwijl hij rechts door drie vrouwen wordt aanbeden. Kennelijk bezit hij een andere status dan de rest van de mannelijke figuren: hier zijn de ouders van Senebneraoe afgebeeld, zijn vader Mekemet en de knielende moeder Hesetenes.
Vertaling:
D
E
F
G
I
P
S
A
Vindplaats
Plaats van herkomst
Materiaal
Techniek
Staat van bewaring
Kleuren
Hoogte
(cm)
Breedte
(cm)
Lengte
(cm)
Diepte
(cm)
Diameter
(cm)
Gewicht
(grs)
Datering
Datering (vrije tekst)
Dateringscriterium
Goden
Koningen
Personen
%nb-n-r-Aw
Schrift
Taal
Tekstgenre
Tekstinhoud
Schrijftechniek
Conservering van de tekst
Hierogliefen
s-n:b-n:r-Aw-w
Transliteratie
Vertaling
Vertaling:
D
E
F
G
I
P
S
A
Verwerving
Jaar van verwerving
Geschiedenis van het voorwerp
In 1826 verkocht een Vlaamse handelaar Jean-Baptiste de Lescluze zijn verzameling antiquiteiten die hij tijdens zijn reis door het Middellandse- en Zwarte Zeegebied aangeschaft had, aan de enige bieder op een veiling in Antwerpen. Deze bieder heette C. J. C. Reuvens, de eerste directeur van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden (1818-1835). [In 1826 a Flemish merchant named Jean-Baptiste de Lescluze sold his collection of antiquities which he had gathered during his journey across the Mediterranean and Black Seas after the end of the Napoleonic wars, to the sole bidder at an auction in Antwerp. The bidder was C. J. C. Reuvens, the first director of the newly-founded Leiden Museum (1818-1835).]
Verwante voorwerpen
Fotografische referenties
Auteur van het document
Eerste registratie
Datum van de laatste up-date
Bibliografie
Boeser, P. A. A., Beschrijving van de Egyptische Verzameling II, Den Haag 1909, 29, pl. XII. Schneider, H. D. en M. J. Raven, De Egyptische Oudheid, Den Haag 1981, nr. 50.
Algemeen commentaar
Afbeeldingen
Attachments