English
Français
Deutsch
Nederlands
Italiano
Espagnol
Portuguese
Arabic
English
|
Français
|
Deutsch
|
Nederlands
|
Italiano
|
Espagnol
|
Portuguese
|
Arabic
|
Toutes
Images
Info de base
Caractéristiques
Datation
Acteurs
Données textuelles
Références
Localisation actuelle
Numéro d'inventaire international
Numéro d'inventaire
Dénomination
Traduction:
D
E
F
G
I
P
S
A
Catégorie
Typologie
Description
Traduction:
D
E
F
G
I
P
S
A
Deze canopenvaas van calciet is één van de vier traditionele vazen waarin de gedroogde organen van de overledene werden bewaard en in het graf werden meegegeven. De complete set stelt vier Horuszonen voor waarbij de vier deksels oorspronkelijk met menselijke hoofden werden versierd, maar die vanaf de 19e dynastie de gedaanten kregen van een mens (Amset), een valk (Kebehsenoef), een hond (Doeamoetef) en een baviaan (Hepi). Vier organen werden in deze vazen bewaard en beschermd door de vier goden: Amset beschermt de longen, Kebehsenoef de darmen, Doeamoetef de maag en Hepy zorgt voor de lever. In de canopenteksten op de vazen worden de beschermgoden in relatie gebracht met de vier godinnen Isis, Nephtys, Neith en Selkis die de Horuszonen beschermen. Dit exemplaar behoorde tot de grafinventaris van Nefer en wordt in de tekst toegeschreven aan de god Doeamoetef. De inscriptie op dit exemplaar vermeldt tevens twee titels van Nefer: hij is de 'Opzichter van de Dienaren van het Paleis', en 'Jongeling van Kap (koninklijke kinderkamer).' Daar het deksel van deze vaas een menselijke vorm heeft, terwijl de tekst gewijd is aan Doeamoetef (hondenkop), is het mogelijk het object te dateren laat in de 18e dynastie.
Lieu de découverte
Provenance
Matière
Technique
État de conservation
Couleurs
Hauteur
(cm)
Largeur
(cm)
Longueur
(cm)
Profondeur
(cm)
Diamètre
(cm)
Poids
(grs)
Datation
Datation (texte libre)
Critère de datation
Dieux
Rois
Personnages
nfr
Écriture
Langue
Catégorie du texte
Contenu du text
Technique d'écriture
Conservation du texte
Hiéroglyphes
Translitération
Traduction
Traduction:
D
E
F
G
I
P
S
A
Acquisition
Année d'acquisition
Histoire de l'objet
In 1826 verkocht een Vlaamse handelaar Jean-Baptiste de Lescluze zijn verzameling antiquiteiten die hij tijdens zijn reis door het Middellandse- en Zwarte Zeegebied aangeschaft had, aan de enige bieder op een veiling in Antwerpen. Deze bieder heette C. J. C. Reuvens, de eerste directeur van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden (1818-1835). [In 1826 a Flemish merchant named Jean-Baptiste de Lescluze sold his collection of antiquities which he had gathered during his journey across the Mediterranean and Black Seas after the end of the Napoleonic wars, to the sole bidder at an auction in Antwerp. The bidder was C. J. C. Reuvens, the first director of the newly-founded Leiden Museum (1818-1835).]
Objets associés
Références photographiques
Éditeur de la fiche
Date du premier enregistrement informatisée
Date de la dernière mise à jour
Bibliographie
Boeser, P. A. A., Beschrijving van de Egyptische Verzameling XIII, Den Haag 1925, 3, pl. I. Gessler-Löhr, B., Bemerkungen zur Nekropole des Neuen Reiches von Saqqara vor der Amarna-Zeit, in: Gedenkschrift für Winfried Barta , Frankfurt am Main 1995, 139 n. 39. Schneider, H. D., Life and Death under the Pharaohs, Perth 1997, nr. 230.
Commentaire général
Images
Attachments