English
Français
Deutsch
Nederlands
Italiano
Espagnol
Portuguese
Arabic
English
|
Français
|
Deutsch
|
Nederlands
|
Italiano
|
Espagnol
|
Portuguese
|
Arabic
|
Alle
Afbeeldingen
Basisinfo
Eigenschappen
Datering
Acteurs
Tekstdata
Referentie
Huidige bewaarplaats
Internationaal inventarisnummer
Inventarisnummer
Benaming
Vertaling:
D
E
F
G
I
P
S
A
Categorie
Typologie
Beschrijving
Beeldjes van naakte vrouwen werden in de Egyptische cultuur al sinds de Naqada periode in graven meegegeven. Deze gewoonte is in de daaropvolgende dynastieke perioden voor lange tijd in onbruik geraakt, om in het Nieuwe Rijk opnieuw te worden gepopulariseerd. Deze Nieuwerijks beeldjes werden meestal liggend en naakt op een bed afgebeeld. Dit exemplaar vertoont het typische opstaande voeteneind van de Egyptische bedden. De vrouw is frontaal weergegeven en aan weerszijden zijn palmtakken zichtbaar. Aan haar linkerkant staat een kind en rechts een spiegel. De naam 'dodenbruid' is misschien onterecht. Het werd vroeger geïnterpreteerd als zijnde een object met uitsluitend seksuele aspecten waarbij de (mannelijke) dode in staat zou zijn om na de dood zijn lusten te bevredigen. Echter, deze beeldjes zijn ook in vrouwengraven, woonhuizen en tempels gevonden. De verschillende vondstlocaties en de secundaire attributen op het object (de palmtakken, het kind en de spiegel), suggereren een magische verering van de vruchtbaarheid en regeneratie.
Vertaling:
D
E
F
G
I
P
S
A
Vindplaats
Plaats van herkomst
Materiaal
Techniek
Staat van bewaring
Kleuren
Hoogte
(cm)
Breedte
(cm)
Lengte
(cm)
Diepte
(cm)
Diameter
(cm)
Gewicht
(grs)
Datering
Datering (vrije tekst)
Dateringscriterium
Goden
Koningen
Personen
Schrift
Taal
Tekstgenre
Tekstinhoud
Schrijftechniek
Conservering van de tekst
Hierogliefen
Transliteratie
Vertaling
Vertaling:
D
E
F
G
I
P
S
A
Verwerving
Jaar van verwerving
Geschiedenis van het voorwerp
In 1826 verkocht een Vlaamse handelaar Jean-Baptiste de Lescluze zijn verzameling antiquiteiten die hij tijdens zijn reis door het Middellandse- en Zwarte Zeegebied aangeschaft had, aan de enige bieder op een veiling in Antwerpen. Deze bieder heette C. J. C. Reuvens, de eerste directeur van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden (1818-1835). [In 1826 a Flemish merchant named Jean-Baptiste de Lescluze sold his collection of antiquities which he had gathered during his journey across the Mediterranean and Black Seas after the end of the Napoleonic wars, to the sole bidder at an auction in Antwerp. The bidder was C. J. C. Reuvens, the first director of the newly-founded Leiden Museum (1818-1835).]
Verwante voorwerpen
Fotografische referenties
Auteur van het document
Eerste registratie
Datum van de laatste up-date
Bibliografie
Boeser, P. A. A., Beschrijving van de Egyptische Verzameling XII, Den Haag 1925, 49. Raven, M. J., De Dodencultus van het Oude Egypte, Amsterdam 1992, 43, nr. 14.
Algemeen commentaar
Afbeeldingen
Attachments