English
Français
Deutsch
Nederlands
Italiano
Espagnol
Portuguese
Arabic
English
|
Français
|
Deutsch
|
Nederlands
|
Italiano
|
Espagnol
|
Portuguese
|
Arabic
|
Todos
Imagems
Info básica
Características
Datação
Personagem(s)
Dados textuais
Referências
Localização actual
Número internacional do inventário
Número do inventário
Designação
Tradução:
D
E
F
G
I
P
S
A
Categoria
Tipologia
Descrição
Tradução:
D
E
F
G
I
P
S
A
Beeldjes van naakte vrouwen werden in de Egyptische cultuur al sinds de predynastische Naqada-periode in graven meegegeven. Deze gewoonte is in de daaropvolgende dynastieke perioden voor lange tijd in onbruik geraakt, om in het Nieuwe Rijk opnieuw te worden gepopulariseerd. Deze Nieuwerijks beeldjes werden meestal liggend en naakt op een bed afgebeeld. Dit exemplaar toont het typische opstaande voeteneind van de Egyptische bedden met een liggende vrouw en kind. Echter, de naam 'dodenbruid' is misschien onterecht. Het votiefbeeldje werd vroeger geïnterpreteerd als zijnde een object met uitsluitend seksuele aspecten waarbij de man in staat zou zijn om na de dood zijn lusten te bevredigen. Echter, deze beeldjes zijn ook in vrouwengraven, woonhuizen en tempels gevonden. De verschillende vondstlocaties en de vaak voorkomende secundaire attributen op het object, zoals palmtakken, spiegels (zie object inv. L.VII.13) en in dit geval een kind, suggereren een magische verering van de vruchtbaarheid en regeneratie.
Sitio
Proveniência
Material
Técnica
Estado de conservação
Cores
Altura
(cm)
Comprimento
(cm)
Largura
(cm)
Profundidade
(cm)
Diâmetro
(cm)
Peso
(grs)
Datação
Datação (texto livre)
Critério de datação
Deus
Rei
Pessoas
Escrita
Língua
Categoria do texto
Conteúdo do texto
Técnica da escrita
Preservação do texto
Hieróglifos
Transliteração
Tradução
Tradução:
D
E
F
G
I
P
S
A
Aquisição
Año de adquisición
Historial da peça
In 1826 verkocht een Vlaamse handelaar Jean-Baptiste de Lescluze zijn verzameling antiquiteiten die hij tijdens zijn reis door het Middellandse- en Zwarte Zeegebied aangeschaft had, aan de enige bieder op een veiling in Antwerpen. Deze bieder heette C. J. C. Reuvens, de eerste directeur van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden (1818-1835). [In 1826 a Flemish merchant named Jean-Baptiste de Lescluze sold his collection of antiquities which he had gathered during his journey across the Mediterranean and Black Seas after the end of the Napoleonic wars, to the sole bidder at an auction in Antwerp. The bidder was C. J. C. Reuvens, the first director of the newly-founded Leiden Museum (1818-1835).]
Objectos associados
Referências fotográficas
Editor do registo
Data do primeiro registo informatizado
Data do última actualização
Bibliografia
Leemans, C., Aegyptische Monumenten van het Nederlandse Museum van Oudheden te Leiden II.9, Leiden 1847, pl. XXV, 145. Boeser, P. A. A., Beschrijving van de Egyptische Verzameling XII, Den Haag 1925, 48, pl. IX. Schneider, H. D., Life and Death under the Pharaohs, Perth 1997, nr. 237.
Comentário general
Imagems
Attachments