English
Français
Deutsch
Nederlands
Italiano
Espagnol
Portuguese
Arabic
English
|
Français
|
Deutsch
|
Nederlands
|
Italiano
|
Espagnol
|
Portuguese
|
Arabic
|
Alle
Abbildungen
Allgemein
Eigenschaften
Datierung
Handlungsträger
Textdaten
Referenz
Standort
Internationale Inventarnummer
Inventarnummer
Bezeichnung
Übersetzung:
D
E
F
G
I
P
S
A
Gattung
Typologie
Beschreibung
Übersetzung:
D
E
F
G
I
P
S
A
Deze massief marmeren canopenvaas voorstellende de godin Isis werd in de Grieks-Romeinse periode eerder als votiefgeschenk gebruikt dan als cultusgerei. De Grieks-Romeinse canopen moeten worden opgevat als afbeeldingen van de goden Osiris of Serapis in hun hoedanigheid van het levenwekkende Nijlwater. Gevuld met dit water werden deze vazen veelvuldig gebruikt in de tempels van Serapis, maar ook in de heiligdommen van zijn gemalin Isis. Veel details op het Leidse exemplaar pleiten ervoor eerder aan een Isis figuur dan aan een beeltenis van Osiris te denken. Aan de kop ontbreekt een baard, terwijl een lange krullenpruik de gebruikelijke hoofddoek van Osiris vervangt. De aanzet van een verloren gegane kroon is nog aanwezig. Rond de voet van de vaas ligt geen bladerkrans, symbool van Osiris als heer van de vegetatie, maar een cobra met Isiskroon. Op de achterzijde van de vaas is een andere voorstelling van Isis aangebracht, ditmaal de valk met Isiskroon. De overige decoraties volgen het gebruikelijke schema: een hartvormig amulet om de nek, een pectoraal met apen en valken op de borst en figuurtjes van Harpocrates, Isis, Anoebis en de als baviaan afgebeelde Thoth ter weerszijden. Het stuk is gemaakt van wit marmer; daarom staat het niet vast of het in Egytpe zelf vervaardigd is of dat het uit een der Isistempels elders in het Romeinse rijk stamt.
Fundort
Herkunft
Material
Technik
Erhaltungszustand
Farben
Höhe
(cm)
Breite
(cm)
Länge
(cm)
Tiefe
(cm)
Durchmesser
(cm)
Gewicht
(grs)
Datierung
Datierung (Freier Text)
Daterierungskriterien
Götter
Könige
Personen
Schrift
Sprache
Textgattun
Textinhalt
Beschriftungstechnik
Erhaltungszustand des Textes
Hieroglyphen
Umschrift
Übersetzung
Übersetzung:
D
E
F
G
I
P
S
A
Erwerb
Jahr des Erwerbs
Geschichte des objektes
Deze canopenvaas is in 1897 verkocht in Amsterdam door J. Schulman en kwam uit de collectie van Hekking. [This canopic jar is was sold in 1897 in Amsterdam by J. Schulman and was originally part of the Hekking collection.]
Damit in verbinding stehende objekte
Fotografische Referenzen
Bearbeiter des dokuments
Datum der ersten computerregistrierung
Datum der letzten Aktualisierung
Bibliographie
Stricker, B. H., Een Egyptisch cultusbeeld uit Grieksch-Romeinschen tijd, in: Oudheidkundige Mededelingen uit het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden (OMRO) 24, Leiden 1943, 1-10, pl. I, II. Schneider, H. D. en M. J. Raven, De Egyptische Oudheid, Den Haag 1981, nr. 146. Bernand, A., Egypte Romaine : l'autre Egypte, Marseille 1997, 195, nr. 218. Bianchi, R. S., Cleopatra's Egypt, Brooklyn 1988, nr. 136.
Algemeiner Kommentar
Abbildungen
Attachments