English
Français
Deutsch
Nederlands
Italiano
Espagnol
Portuguese
Arabic
English
|
Français
|
Deutsch
|
Nederlands
|
Italiano
|
Espagnol
|
Portuguese
|
Arabic
|
Alle
Abbildungen
Allgemein
Eigenschaften
Datierung
Handlungsträger
Textdaten
Referenz
Standort
Internationale Inventarnummer
Inventarnummer
Bezeichnung
Übersetzung:
D
E
F
G
I
P
S
A
Gattung
Typologie
Beschreibung
Übersetzung:
D
E
F
G
I
P
S
A
De zilveren diadeem bestaat uit een hoofdband met afhangende linten aan de achterkant waarvan de kruising bedekt is door een bloemenstrik van faience. De in cloisonnétechniek gemaakte strik bestaat uit een cirkelvormig schijfje met aan elke kant een bloem van de blauwe lotus. De verschillende bloemblaadjes en het cirkelvormig schijfje worden van elkaar onderscheiden door zilveren tussenschotten. De cellen zijn gevuld met groenblauwe faience en donkerblauw glas. Vooraan, precies tegenover de strik, is het attribuut van koningen en goden, de heilige cobra of uraeus, aan de hoofdband gesoldeerd. De cobra is gemaakt van een staafje uitgehamerd goud van 16-18 karaat. Over het midden van het platte gearceerd lijf van de uraeus is een vertikale band met driehoeksmotieven aangebracht. Dit kostbaar juweel stond lang bekend als de 'Diadeem van koning Nebcheperre Antef V', een koning uit de 17e dynastie. Een jaar voor zijn aankomst in Leiden zou de diadeem deel hebben uitgemaakt van een groep voorwerpen die in een graf waren aangetroffen in Dira `Aboe el-Naga, de begraafplaats van de koningen van de 17e dynastie aan de westelijke oever van Luxor. De verslagen over de vondst zijn dermate duister en begeven met anomalieën dat een toewijzing van de diadeem aan koning Antef V, Sobekemsaf of een ander specifiek koninklijk persoon uit die periode onmogelijk is.
Fundort
Herkunft
Material
Technik
Erhaltungszustand
Farben
Höhe
(cm)
Breite
(cm)
Länge
(cm)
Tiefe
(cm)
Durchmesser
(cm)
Gewicht
(grs)
Datierung
Datierung (Freier Text)
Daterierungskriterien
Götter
Könige
Personen
Schrift
Sprache
Textgattun
Textinhalt
Beschriftungstechnik
Erhaltungszustand des Textes
Hieroglyphen
Umschrift
Übersetzung
Übersetzung:
D
E
F
G
I
P
S
A
Erwerb
Jahr des Erwerbs
Geschichte des objektes
Het object komt uit de collectie van de Griekse diplomaat Giovanni d'Anastasi. [The object originates from the collection of the Greek diplomat Giovanni d'Anastasi.]
Damit in verbinding stehende objekte
Fotografische Referenzen
Bearbeiter des dokuments
Datum der ersten computerregistrierung
Datum der letzten Aktualisierung
Bibliographie
Boeser, P. A. A., Beschrijving van de Egyptische Verzameling III, Den Haag 1910, 70, pl. XVIII. Schneider, H. D. en M. J. Raven, De Egyptische Oudheid, Den Haag 1981, nr. 61. Raven, M. J., The Antef Diadem Reconsidered, in: Oudheidkundige Mededelingen uit het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden (OMRO) 68, Leiden 1988, 77-90. Kozloff, A. P., Bryan, B. M., Berman, L. M. en E. Delange, Egypt's dazzling sun, Cleveland 1992, 161, n. 8. Schneider, H. D., Egyptisch Kunsthandwerk, Amsterdam 1995, 40-41, nr. 13.
Algemeiner Kommentar
Abbildungen
Attachments