English
Français
Deutsch
Nederlands
Italiano
Espagnol
Portuguese
Arabic
English
|
Français
|
Deutsch
|
Nederlands
|
Italiano
|
Espagnol
|
Portuguese
|
Arabic
|
Alle
Abbildungen
Allgemein
Eigenschaften
Datierung
Handlungsträger
Textdaten
Referenz
Standort
Internationale Inventarnummer
Inventarnummer
Bezeichnung
Übersetzung:
D
E
F
G
I
P
S
A
Gattung
Typologie
Beschreibung
Übersetzung:
D
E
F
G
I
P
S
A
Dit bronzen beeld uit de 26e dynastie toont Isis, de gemalin van Osiris, met haar zoon Harpocrates ('Horus-het-Kind') in de canonieke moeder-zoon positie die sterk herinnert aan het dubbelbeeld van Anchnesmerire en haar zoon Pepi II uit de 6de dynastie (Brooklyn Museum of Art 39.119). De artistieke conventie van het Oude Rijk schreef dit model voor als zijnde ideaal voor het driedimensionaal weergeven van dit thema en het werd een iconografisch concept dat in de gehele faraonische periode en nog lang daarna standhield. De naakte Harpocrates draagt de dubbelkroon van Egypte, waartoe hij als erfgenaam van Osiris gerechtigd was. Isis is gekleed in een nauwsluitend gewaad met draagbanden over de schouders, draagt de godenpruik met gierenkap, twee uraeusslangen en een cirkelvormig slangendiadeem. De verloren gegane kroon van koehorens en zonneschijf verwees naar de godin Hathor, wier primaire eigenschap van moedergodin zodoende aan Isis kon worden toegeschreven. De zijpanelen zijn gegraveerd met een schubben- of verenpatroon en met het embleem van de 'Vereniging der Beide Landen'. Op de achterzijde van de troon staan de namen van farao Necho II , waardoor deze sculptuur nauwkeurig te dateren valt. De namen worden geflankeerd door de beschermgodinnen van Opper- en Neder-Egypte samen met de met hen verbonden dierenfiguren (gier en cobra). De troon, de godin, het kind en de kroon zijn apart gegoten en later aan elkaar bevestigd. De figuur van Harpocrates is bevestigd door middel van een uitgespaarde sleuf in Isis' linkerdij.
Fundort
Herkunft
Material
Technik
Erhaltungszustand
Farben
Höhe
(cm)
Breite
(cm)
Länge
(cm)
Tiefe
(cm)
Durchmesser
(cm)
Gewicht
(grs)
Datierung
Datierung (Freier Text)
Daterierungskriterien
Götter
Könige
Personen
Schrift
Sprache
Textgattun
Textinhalt
Beschriftungstechnik
Erhaltungszustand des Textes
Hieroglyphen
Umschrift
Übersetzung
Übersetzung:
D
E
F
G
I
P
S
A
Erwerb
Jahr des Erwerbs
Geschichte des objektes
Het beeld komt uit de collectie van de Griekse diplomaat Giovanni d'Anastasi. [The statue originates from the collection of the Greek diplomat Giovanni d'Anastasi.]
Damit in verbinding stehende objekte
Fotografische Referenzen
Bearbeiter des dokuments
Datum der ersten computerregistrierung
Datum der letzten Aktualisierung
Bibliographie
Leemans, C., Aegyptische Monumenten van het Nederlandse Museum van Oudheden te Leiden I, Leiden 1840, 2, pl. IX, 675. Roeder, G., Ägyptische Bronzefiguren, Berlin 1956, 249, 257, 259. Akkermans, P., et al., Brons uit de Oudheid, Amsterdam 1992, nr. 4. Schneider, H. D. en M. J. Raven, De Egyptische Oudheid, Den Haag 1981, nr. 136.
Algemeiner Kommentar
Abbildungen
Attachments