English
Français
Deutsch
Nederlands
Italiano
Espagnol
Portuguese
Arabic
English
|
Français
|
Deutsch
|
Nederlands
|
Italiano
|
Espagnol
|
Portuguese
|
Arabic
|
Alle
Abbildungen
Allgemein
Eigenschaften
Datierung
Handlungsträger
Textdaten
Referenz
Standort
Internationale Inventarnummer
Inventarnummer
Bezeichnung
Übersetzung:
D
E
F
G
I
P
S
A
Gattung
Typologie
Beschreibung
Übersetzung:
D
E
F
G
I
P
S
A
De mummievormige sjabti draagt een gladde pruik, waar een haarband met een lusje omheen gebonden is. De armen zijn links over rechts gekruist, en beide handen houden een hak vast. Op de platte rug hangt een zak met lussen. De tekst is in een verticale kolom op de voorkant geschreven. Het beeldje is nogal oppervlakkig uitgevoerd.
Fundort
Herkunft
Material
Technik
Erhaltungszustand
Farben
Höhe
(cm)
Breite
(cm)
Länge
(cm)
Tiefe
(cm)
Durchmesser
(cm)
Gewicht
(grs)
Datierung
Datierung (Freier Text)
Daterierungskriterien
Götter
Könige
Personen
+d-PtH-iw.f-anx
Schrift
Sprache
Textgattun
Textinhalt
Beschriftungstechnik
Erhaltungszustand des Textes
Hieroglyphen
Umschrift
Wsir Hm-nTr [2?].nw n Imn +d-PtH-iw.f-[anx]
Übersetzung
Übersetzung:
D
E
F
G
I
P
S
A
De Osiris, de [twee?]de priester van Amon, Djedptahioef[anch].
Erwerb
Jahr des Erwerbs
Geschichte des objektes
Het object is gevonden in graf TT 320, de koninklijke cachette, die in 1871 werd ontdekt door een lid van de familie Abd-er-Rasoel. Nadat er meerdere malen uit was gestolen, vond Maspéro het graf in 1881. Djedptahioefanch was de laatste die in dit graf werd bijgezet. Deze sjabti was sinds 4 juli 1960 in de collectie van C.P. Dobber te Heiloo, die hem bij zijn dood in 1977 aan het museum naliet (Lunsingh Scheurleer, C.P. Dobber, Een belangrijk legaat aan het Museum, MVAPM 14 (1977), 12).
Damit in verbinding stehende objekte
Fotografische Referenzen
Bearbeiter des dokuments
Datum der ersten computerregistrierung
Datum der letzten Aktualisierung
Bibliographie
H.D. Schneider, Shabtis I, 1977, 159ff. W.M. van Haarlem, Een koninklijke familie in het Museum, MVAPM 35 (1985), 14-15/fig. 5 W.M. van Haarlem, CAA Allard Pierson Museum Amsterdam, Fasc. II, vol. 1, 1990, 126-127 W.M. van Haarlem, R.A. Lunsingh Scheurleer, Gids voor de afdeling Egypte, Allard Pierson Museum Amsterdam, 1986, 80-81
Algemeiner Kommentar
Deze sjabti is afkomstig uit graf TT 320, de koninklijke cachette, die in 1871 werd ontdekt door een lid van de familie Abd-er-Rasoel. Nadat er meerdere malen uit was gestolen, vond Maspéro het graf in 1881. Djedptahioefanch was de laatste die in dit graf werd bijgezet. Zijn mummie is hier bewaard gebleven (CG 61051-61100, 114-118/pl. 89-93). Het is niet zeker of Djedptahioefanch is aangeduid als tweede of derde priester van Amon, daar het telwoord in de titel is weggevallen. Hij bekleedde beide ambten. Andere titels die hij droeg waren koningszoon van Ramses en koningszoon van de Heer der Beide Landen; dit is bekend uit de voor hem geschreven papyrus Brocklehurst en andere bronnen. Plaats van herkomst: Het object is gevonden in graf TT 320, de koninklijke cachette (PM I,1, 393) die in 1871 werd ontdekt door een lid van de familie Abd-er-Rasoel. Nadat er meerdere malen uit was gestolen, vond Maspéro het graf in 1881. Vindplaats: De sjabti is gevonden in graf TT 320, de koninklijke cachette (PM I,1, 393) die in 1871 werd ontdekt door een lid van de familie Abd-er-Rasoel. Nadat er meerdere malen uit was gestolen, vond Maspéro het graf in 1881. Material: Blauwe faience Staat van bewaring: De sjabti was in drie stukken gebroken, maar is gerepareerd met pleister. Het glazuur is niet overal meer glanzend. Er is wat schade aan de bovenkant van het hoofd. Commentaar op de tekst: Het is niet zeker of Djedptahioefanch is aangeduid als tweede of derde priester van Amon, daar het telwoord is weggevallen. Hij bekleedde beide ambten. De naam kan met zekerheid aangevuld worden. Dispositie: De tekst is in één verticale kolom op de voorkant van de sjabti geschreven.
Abbildungen
Attachments