English
Français
Deutsch
Nederlands
Italiano
Espagnol
Portuguese
Arabic
English
|
Français
|
Deutsch
|
Nederlands
|
Italiano
|
Espagnol
|
Portuguese
|
Arabic
|
Alle
Afbeeldingen
Basisinfo
Eigenschappen
Datering
Acteurs
Tekstdata
Referentie
Huidige bewaarplaats
Internationaal inventarisnummer
Inventarisnummer
Benaming
Vertaling:
D
E
F
G
I
P
S
A
Categorie
Typologie
Beschrijving
Het object is een figuur, afkomstig van een groter kralennet dat bestond uit cilindervormige kralen met (minstens) tien figuren van kleine kraaltjes. Dit is een afbeelding van Qebehsenoeëf met de valkenkop. De Horus-zoon is zoals gebruikelijk weergegeven als een staande mummie. Hij kijkt naar links. De mummiewindsels zijn door gekleurde diagonale banden aangegeven. Aan de figuur zitten nog enkele cilindervormige kralen van het net vast.
Vertaling:
D
E
F
G
I
P
S
A
Vindplaats
Plaats van herkomst
Materiaal
Techniek
Staat van bewaring
Kleuren
Hoogte
(cm)
Breedte
(cm)
Lengte
(cm)
Diepte
(cm)
Diameter
(cm)
Gewicht
(grs)
Datering
Datering (vrije tekst)
Dateringscriterium
Goden
Koningen
Personen
Schrift
Taal
Tekstgenre
Tekstinhoud
Schrijftechniek
Conservering van de tekst
Hierogliefen
Transliteratie
Vertaling
Vertaling:
D
E
F
G
I
P
S
A
Verwerving
Jaar van verwerving
Geschiedenis van het voorwerp
De fragmenten van het kralennet (APM inventarisnrs. 8519-8527) werden in 1970 gekocht door de Vereniging Vrienden van het Allard Pierson Museum van de kunsthandelaar Mol te Amsterdam, en geschonken aan het museum.
Verwante voorwerpen
Fotografische referenties
Auteur van het document
Eerste registratie
Datum van de laatste up-date
Bibliografie
M.H. Groothand, Drie laat-Egyptische aanwinsten van het Allard Pierson Museum, MVAPM 1 (december 1970), 2-7: 3-4/fig. [1] H.E. Frenkel, De Vereniging van Vrienden en de collecties van het Museum, MVAPM 31 (oktober 1984), 15/fig. 1 W.M. van Haarlem, R.A. Lunsingh Scheurleer, Gids voor de afdeling Egypte, Allard Pierson Museum Amsterdam, 1986, 85 R.A. Lunsingh Scheurleer, Egypte, geschenk van de Nijl, 1992, 53, 55 G. Jurriaans-Helle, Blijken van vriendschap, MVAPM 61 (december 1994), bijlage (nr. 7) W.M. van Haarlem, CAA Allard Pierson Museum, Fasc. IV, 1997, 38-41
Algemeen commentaar
De andere figuren van het net zijn ook bewaard, met uitzondering van de Horus-zoon Hapy. De originele compositie van de figuren is gereconstrueerd in juni 1992. Plaats van herkomst: De plaats van herkomst wordt verondersteld op grond van parallellen die in Saqqara gevonden zijn (Bosse-Griffiths, brief d.d. 15 augustus 1978). Material: De figuren zijn samengesteld uit ronde faience kraaltjes met een diameter van ± 0,3 cm. De kralen van het net zelf waren cilindervormig, ± 0,65 cm lang. Staat van bewaring: Het object is een figuur, afkomstig van groter kralennet dat bestond uit cilindervormige kralen met (minstens) tien figuren van kleine kraaltjes. Iconografie: De kralen vormen een afbeelding van Qebehsenoeëf met de valkenkop, die zoals gebruikelijk is weergegeven als een staande mummie.
Afbeeldingen
Attachments