English
Français
Deutsch
Nederlands
Italiano
Espagnol
Portuguese
Arabic
English
|
Français
|
Deutsch
|
Nederlands
|
Italiano
|
Espagnol
|
Portuguese
|
Arabic
|
All
Images
Basic Info
Characteristics
Dating
Actors
Textual Data
Reference
Present location
International Inventory number
Inventory number
Designation
Translation:
D
E
F
G
I
P
S
A
Category
Typology
Description
Translation:
D
E
F
G
I
P
S
A
Meryt, de vrouw van Maya, was nauw verbonden met de Amoncultus. Haar functie als Amonpriesteres valt te lezen in de kolom hiërogliefen in het midden van haar kleed en bovendien houdt ze een specifiek attribuut vast in haar linkerhand, de menat. Dit laatste is een muziekinstrument dat uit een bundel kralensnoeren en een tegenwicht bestaat en dat, wanneer het niet wordt gebruikt, als een hanger om de hals werd gedragen. Het tegenwicht is versierd met het hoofd van de godin Hathor. Het gewicht van de kralen kon echter zo zwaar zijn dat het door het tegenwicht, dat op de rug werd gedragen, op zijn plaats werd gehouden. Ter begeleiding van de tempelhymnen werd het rinkelende geluid van de menat geproduceerd, door met de kralen op het gewicht te slaan of door met de kralensnoeren te rammelen. Meryt draagt een lang geplooid gewaad dat tot aan haar enkels reikt en een zware pruik met fijne vlechtjes waarvan de voorkant heel gedetailleerd is. Echter, de zij- en achterkant zijn niet geheel afgewerkt.
Archaeological Site
Provenance
Materials
Technique
Preservation
Colours
Height
(cm)
Width
(cm)
Length
(cm)
Depth
(cm)
Diameter
(cm)
Weight
(grs)
Dating
Dating (free text)
Dating Criterion
Gods
Kings
Persons
mry.t
Writing
Language
Category of text
Text Content
Writing Technique
Preservation of Text
Hieroglyphs
Transliteration
prrt nbt Hr wdHw n(y) Wsir xnty imntt m t Hnqt kAw Apdw xt nbt nfrt wabt anx nTr im n kA n Snt=f mr=f n-swt-ib=f Sma(yt) n(yt) Imn Mryt.
Translation
Translation:
D
E
F
G
I
P
S
A
Moge alles wat te voorschijn komt op het altaar van Osiris, de Eerste van het Westen, zoals brood, bier, rundvlees en gevogelte en alle goede en reine dingen, waarvan een god leeft, (ten goede komen) aan de Ka van zijn geliefde vrouw, zijn uitverkorene, de Zangeres van Amon, Meryt, waar van stem.
Acquisition
Year of Acquisition
Object''s History
Het beeld van Maya, dat van Meryt en het dubbelbeeld van het echtpaar zijn in het begin van de 19e eeuw verwijderd uit hun graf in Saqqara in opdracht van Giovanni d'Anastasi. De beelden waren dé aandachtstrekkers van de collectie d'Anastasi die het Rijksmuseum van Oudheden in 1828 kocht. De locatie van het graf van het echtpaar, echter, was verloren gegaan. In 1843 haalde Lepsius enkele reliëfs uit het graf weg en maakte een korte beschrijving van het gebied en van de plaats van het graf (Lepsius graf nr.27). In 1975 werd aan de hand van zijn aanwijzingen uitvoerig gezocht naar het verloren graf van Maya en Meryt. In tegenstelling tot wat men had gehoopt te vinden, ontdekte men eerst het eveneens verloren graf van generaal Horemheb. Pas in 1986 konden de archeologen het graf van Maya en Meryt localiseren. Een onderaardse gang vanuit een buurgraf leidde tot de ondergrondse grafkamers van het echtpaar. Zodoende werd ook de bovenbouw ontdekt, de plaats waar ooit de Leidse beelden stonden. [The statue of Meryt, the one of Maya and the group statue of the couple were removed from their tomb in Saqqara by order of Giovanni d'Anastasi at the beginning of the 19th century. These statues were the highlights of the d'Anastasi collection, which the Museum of Antiquities bought in 1828. The location of the tomb, however, was lost. Lepsius, who visited the tomb in 1843 and took some reliefs, made a rough description of the area and the location of the tomb (Lepsius tomb nr.27). In 1975, the search for the lost tomb of Maya and Meryt started, guided by his descriptive notes. In contrast to the original objective, the search party resulted in the discovery of the tomb of general Horemheb. Via an underground passage of a neighbouring tomb, the archaeologists found the tomb chambers of the couple in 1986. This led to the rediscovery of the original provenance of the Leiden statues.]
Associated Objects
Photographic references
Editor of record
First Registration Date
Last Update
Bibliography
Schneider, H. D. en M. J. Raven, De Egyptische Oudheid, Den Haag 1981, nr. 81. Boeser, P. A. A., Beschrijving van de Egyptische Verzameling V, Den Haag 1912, nr. 13, pl. V. Vandier, J., Manuel d'archeologie égyptienne, vol. III, Parijs 1958, 439, 489-490, 501, 521-522, pl. CLXVII.4. Porter, B, Moss, R. L. B. en J. Malek (ed.), Topographical Bibliography of Ancient Egyptian Hieroglyphic Texts, Reliefs, and Paintings, III: Memphis, Part 2: Saqqara to Dashur, Oxford 1974, 661-663. Freed, R. E., Markowitz, Y. J. en S. H. D'Auria, Pharaohs of the Sun, Boston 1999, cat. nr. 272.
General Comment
Images
Attachments