English
Français
Deutsch
Nederlands
Italiano
Espagnol
Portuguese
Arabic
English
|
Français
|
Deutsch
|
Nederlands
|
Italiano
|
Espagnol
|
Portuguese
|
Arabic
|
Toutes
Images
Info de base
Caractéristiques
Datation
Acteurs
Données textuelles
Références
Localisation actuelle
Numéro d'inventaire international
Numéro d'inventaire
Dénomination
Traduction:
D
E
F
G
I
P
S
A
Catégorie
Typologie
Description
Traduction:
D
E
F
G
I
P
S
A
Osiris, de Heerser van de Onderwereld, is voorgesteld op een houten, langwerpig voetstuk. Zijn onderlichaam is bedekt met mummiewindsels en is wit geschilderd terwijl het bovenlichaam de rode vleeskleur heeft. De handen en het gezicht, daarentegen, zijn groen. Deze kleur verwijst naar de plantengroei en nieuw leven. Osiris heeft zijn armen gekruist en houdt een kromstaf en een gesel (flagellum) vast, de primaire attributen van koningsschap. Op het hoofd staat de Witte Kroon van Opper Egypte die oorspronkelijk aan beiden kanten een struisveer bezat; dit vormde de atef-kroon, de traditionele hoofdtooi van deze god. Hij draagt een gordel die aan de voorkant geknoopt is en een fraai uitgevoerd halssnoer met aan de achterkant een kwastvormig tegenwicht. Centraal op de mummiewindsels en doorlopend op het voetstuk staat een kolom hiërogliefen geschreven met een offerformule voor de Zangeres van Amon Tanetamon. Het beeld is hol en werd gebruikt om een papyrus in te bewaren. Gewoonlijk werd de papyrus beschreven met Dodenboekspreuken, teksten uit de Amdoeat ('Wat er in de Onderwereld is') of andere geschriften. Kennelijk moest de aanwezigheid van Osiris de kracht van de teksten versterken. Dit votiefbeeld van Tanetamon zou zijn opgesteld naast haar mummiekist in de ondergrondse grafkamer.
Lieu de découverte
Provenance
Matière
Technique
État de conservation
Couleurs
Hauteur
(cm)
Largeur
(cm)
Longueur
(cm)
Profondeur
(cm)
Diamètre
(cm)
Poids
(grs)
Datation
Datation (texte libre)
Critère de datation
Dieux
Rois
Personnages
Écriture
Langue
Catégorie du texte
Contenu du text
Technique d'écriture
Conservation du texte
Hiéroglyphes
Translitération
Htp di nswt n Wsir nTr aA xnty imntt Hry-ib AbDw di=f prt-xrw kAw Apdw xt nbt nDm bnr n Wsir nbt pr Smayt n(y) Imn *nt-Imn mAa-xrw
Traduction
Traduction:
D
E
F
G
I
P
S
A
Een offer dat de koning geeft aan Osiris, de Grote God, de Eerste van het Westen, verblijvend in Abydos, moge hij een aanroepingsoffer geven van brood, bier, rundvlees, gevogelte en allerlei zoete en aangename dingen voor de Osiris, de Meesteres van het Huis, de Zangeres van Amon Tanetamon, waar van stem.
Acquisition
Année d'acquisition
Histoire de l'objet
Het object komt uit de collectie van de Griekse diplomaat Giovanni d'Anastasi. [The object originates from the collection of the Greek diplomat Giovanni d'Anastasi.]
Objets associés
Références photographiques
Éditeur de la fiche
Date du premier enregistrement informatisée
Date de la dernière mise à jour
Bibliographie
Boeser, P. A. A., Beschrijving van de Egyptische Verzameling XIV, Den Haag 1932, 19, nr. 5, pl. VIII. Raven, M. J., Papyrus-sheaths and Ptah-Sokar-Osiris statues, in: Oudheidkundige Mededelingen uit het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden (OMRO) 59/60, Leiden 1978/1979, 262, 292, pl. 39, nr. 4. Schneider, H. D. en M. J. Raven, De Egyptische Oudheid, Den Haag 1981, nr. 122. Seipel, W., Ägypten: Götter, Gräber und die Kunst 4000 Jahre Jenseitsglaube, deel 1, Linz 1989, nr. 132. Raven, M. J., De Dodencultus van het Oude Egypte, Amsterdam 1992, 55, nr. 20. Raven, M. J., Mummies onder het mes, Amsterdam 1993, afb. 12. Schneider, H. D., De ontdekking van de Egyptische Kunst, Den Haag 1998, afb. 28.
Commentaire général
Images
Attachments